/ БГНЕС
Книги на военно-историческа тематика ще бъдат представени от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред обществеността в град Битоля, Република Северна Македония. Поканата за участие в събитието е на сдружението Културен център "Иван Михайлов" в Битоля, съобщи пресцентърът на МО.

Срещата на министър Красимир Каракачанов с обществеността е в Културния дом в Битоля от 12.00 ч. в събота, 1 февруари. На нея ще бъдат представени исторически, биографични и документални книги за български военачалници и събития от общата ни военна история.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще запознае присъстващите на срещата с исторически факти за личности като полковник Борис Дрангов, виден военачалник и военен педагог, известни и по-малко познати дейци на национално-освободителното движение в Македония и Одринска Тракия, бележити български офицери, родом от Македония, моменти от войните за национално обединение на българския народ през 20-и век и други теми.

Инициативата на Културния център "Иван Михайлов", в която се включва министър Красимир Каракачанов /историк по образование и автор на книги и научни статии по българска история/, цели да подпомогне общото разбиране за съвместните исторически дати и събития от двете страни на границата.

По-късно заедно с представители на местната общественост министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще почете паметта на полковник Константин Каварналиев, герой от Междусъюзническата война, загинал през 1913 г. за освобождението на Македония. Ще бъдат поднесат венци и цветя пред паметника на полк. Каварналиев, който бе възстановен с усилията на Министерството на отбраната през 2019 г. след десетилетия на забвение, посочват от МО.