Очаквам автомагистрала "Хемус" да бъде завършена през 2027 г., а частта до Велико Търново - до 2025 година. Това каза пред журналисти в Плевен вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. 

Той подчерта, че по "Хемус" има "ин хаус" процедури, които не са направени по най-прецизния от гледна точка на закона начин и няма как да продължи плащането по тях. "През последните 4 месеца наистина не е имало плащане, но се надявам в най-скоро време юристите да ни дадат този дълго чакан доклад за рисковете при различните варианти. Веднага щом се разреши, ще разплатим цялата сума, пари наистина има", добави министър Караджов. 

Караджов: Нямаме никакви строителни гаранции за магистрала „Хемус“ (ВИДЕО)

По отношение на създадената работна група от експерти, която да обсъжда предложенията от представителите на браншови организации и на малките и средните превозвачи за ТОЛ системата, вицепремиерът посочи, че очаква тя да достигне до вариант, който "да е удовлетворителен за цялото общество, т.е. по справедлив начин да се разпредели тежестта за заплащането на използването на цялата републиканска пътна мрежа в частта втори клас, първи клас и автомагистрали".

Министър Караджов бе категоричен, че няма да отстъпи от своята позиция за заплащане на две трети от тежкотоварните превозвачи и една трета за леките моторни превозни средства, защото "това е интересът на обществото". 

Гроздан Караджов участва в откриването на осмото издание на Маратон на приятелството в Плевен. Вицепремиерът, заедно със семейството си, е доброволец в спортното събитие. Тази година в различните дисциплини на маратона участват над 400 бегачи. Стартът бе даден в 9.00 часа на площад "Възраждане".
БТА