Тодор Беленски
Тодор Беленски / БТА
Не трябва СЕМ да се разглежда единствено като санкционен инструмент, смята Тодор Беленски, кандидат за член на регулатора. Той е номинация на ПГ на "Възраждане".
Освен него, останалите двама кандидати за членове на Съвета за електронни медии от квотата на парламента са Симона Велева - предложение на "Продължаваме Промяната", и Пролет Велкова - на "Демократична България".

Кандидатът на "Има такъв народ" Мартин Карбовски се оттегли.

Номинацията ми е, за да се чуе гласът на нещо различно, обясни Тодор Беленски.

След оттеглянето на Карбовски: Депутатите номинираха кандидатите си за СЕМ

Според него трябва внимателно да се наблюдава медийната среда в България и ако има дезинформация, и тя е последователна от страна на медия, група от медии, личности, трябва да има санкция. Но, подчерта той, по никакъв начин не трябва регулаторът да се разглежда единствено като санкционен инструмент, той трябва да създава философия.

Затова, според него, дискусията с останалите кандидати е много важна, за да се определи какъв регулатор искаме да имаме. Трябва да се обсъди дали СЕМ не трябва да се реформира като институция, добави Беленски в отговор на журналистически въпрос.

В отговор на въпрос за забраната на руски медии у нас той коментира, че ние не водим война и при това положение трябва да видим всички гледни точки. 

По думите му, особено във време на война както е сега - реална, икономическа и информационна, има нужда от хора, които наистина да защитават плурализма, свободата на словото, защото в противен случай не можем да говорим за правова държава. "Мога да обещая, че, ако в крайна сметка бъда избран, твърдо ще отстоявам тези принципи", увери кандидатът.

И добави, че "няма да изложи гилдията".

Смятам да съблюдавам това, което пише в "дебелите" книги, да бъда един професионалист, добави той. Според него медийният регулатор е една от възможностите да оправим медийната си среда. Оттам нататък всичко идва от нас, ако всеки един от нас съблюдава тези принципи, смятам, че нещата ще се получат и наистина обществеността ще получи медиите, които заслужава, изтъкна Тодор Беленски.

Той е завършил е журналистика в СУ "Св. Климент Охридски", а в момента е докторант по журналистика.
БТА