Кандидатурата за членство на ГЕРБ в ЕНП не е замразена
Кандидатурата за членство на ГЕРБ в ЕНП не е замразена / netinfo

Генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Истуриц Лопез заяви, че от ЕНП искат да опровергаят статията, публикувана в информационна агенция Медиапул на 30 август, в която пише, че "кандидатурата за членство на ГЕРБ е замразена".

Антонио Лопез подчерта, че тази информация е невярна. Генералният секретар на ЕНП поясни, че на 30 август в заседание на работна група 3 "Членство" на ЕНП кандидатурата за членство на ГЕРБ е била дискутирана. Целта на работната група била да прегледа и обсъди всички документи, свързани с кандидатурата на партията - статут, програма и т.н.

Според статута на ЕНП това представлява първата стъпка от разглеждането на кандидатура за членство в партията. Процедурата е продължителна и обстойна.

"Председателят на ЕНП Вилфред Мартенс, председателката на работна група 3 Корин Вортман Кол и аз, генералният секретар на партията, сме единствените, които имаме право да коментираме процедура на разглеждане на кандидатура за членство в ЕНП. Имайки предвид, че досега не сме правили подобни изказвания по българските медии, статията в Медиапул не се базира на източници от ЕНП”, отбеляза генералният секретар на партията. Той допълни: “Нищо не е било замразявано, забавено или отхвърлено. Кандидатурата следва нормалния си ход и ще бъде оценена според заслугите си."

От Европейската народна партия съобщиха още, че работната група е решила да посети София, за да осъществи директни контакти с партия ГЕРБ - това е обичайна процедура за всяка кандидатура. След получаването на необходимата информация от ЕНП ще изготвят доклад и работна група 3 ще състави препоръка. Докладът и препоръката ще бъдат предадени на Политическото бюро на ЕНП, което ще вземе решение в следствие на дискусиите, проведени на две отделни заседания (Бюрото заседава на всеки два-три месеца).

В заключение генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Истуриц Лопез каза още: "ЕНП приема кандидатурата за членство на ГЕРБ. ЕНП представлява най-влиятелното политическо семейство в Европа с повече от 30 години политически традиции и основни ценности. Искаме да станем свидетели отново на едно стабилно дясно правителство в България, което ще гарантира на българския народ просперитет и сигурност. Ние не се месим във вътрешните работи на нашите партии-членки, така че очакваме партиите членки на ЕНП в България да се отнасят с уважение и достойнство към нашето семейство."