Кандидат- президент не е печелил избори на първи тур
Кандидат- президент не е печелил избори на първи тур / netinfo

Президентската институция в България става факт с приемането на новата Конституция на страната на 12 юли 1991 година. Установяването на република с парламентарно управление е съответно съпроводено с въвеждане на институцията Президент на Републиката като държавен глава.

На 1 август 1990 г. Великото народно събрание избира за председател-президент на страната д-р Желю Желев.

През 1988 г. д-р Желев създава полулегалния Съюз за гласност и преустройство, който заедно с други подобни организации ускорява свалянето на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 г. До тази дата Желю Желев е един от най-известните и изявени дисиденти в България и е обект на преследвания. През декември 1989 г. Желев е вече председател на новосъздадения Съюз на демократичните сили и като такъв влиза като депутат в 7-то Велико народно събрание /ВНС/.

Той става и първият демократично избран президент на страната. Гражданите на България, които имат право на глас, го посочват пряко съгласно разпоредбите на новата конституция. Д-р Желю Желев печели президентските избори на втория тур на 19 януари 1992 г. с 52.85%. За вицепрезидент е избрана Блага Димитрова. Желев и Димитрова побеждават кандидат-президентската двойка Велко Вълканов-Румен Воденичаров, които са издигнати от инициативен комитет. За тях са гласували 47,15% от избирателите.

На 1 юни 1996 г. Обединените демократични сили организират първите предварителни избори, чрез които десните избиратели решават кой от двама кандидат-президенти да бъде официално издигнат на задаващите се през есента същата година избори. Тези избори са загубени от д-р Желю Желев. 66 % от гласувалите 870 000 души подкрепят Петър Стоянов.

На 3 ноември 1996 г. Стоянов става вторият демократично избран президент на страната, като за него гласа си дават 59.73% от отишлите до урните българи. За вицепрезидент е избран Тодор Кавалджиев. Също както Желю Желев и Блага Димитрова, президентската двойка Стоянов-Кавалджиев печели изборите на втория тур. Те побеждават издигнатите от коалиция „Заедно за България” Иван Маразов и Ирина Бокова, за които гласуват 40,27%.

Третият президент на Републиката е Георги Първанов, получил 54.13% от гласовете на втория тур на изборите на 18 ноември 2001 г. За вицепрезидент е избран Ангел Марин. Президентът встъпва в длъжност на 22 януари 2002 г.