Калфин прие ръководителите на дипломатическите мисии на страните от ГУАМ
Калфин прие ръководителите на дипломатическите мисии на страните от ГУАМ / netinfo

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин прие в МВнР ръководителите на дипломатическите мисии в България на страните от Организацията за демокрация и икономическо развитие - ГУАМ (Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова)., съобщиха от външното министерство. На срещата са присъствали и студентите Десислава Георгиева и Петко Желязов от Русенския университет "Ангел Кънчев" в ролята си на "министри за един ден", избрани по инициатива на министър Калфин.

По време на срещата е бил представен първият брой на информационния журнал, който ще се подготвя и издава съвместно от посолствата на четирите страни в София. Целта на изданието е да представи в България държавите от ГУАМ, както и целите и

дейностите на организацията, която тази година ще отбележи 10-ата годишнина от създаването си.

Ръководителите на мисиите на държавите от ГУАМ са информирали министър Калфин, че от края на 2006 г. посолствата координират работата си в България под формата на неформален клуб на ГУАМ в страната.

"България следи с внимание развитието на дейностите в рамките на ГУАМ", е подчертал министър Ивайло Калфин. Той е отбелязал отличните двустранни отношения, които страната ни поддържа с всяка една от държавите-участнички в организацията.

Сред темите на разговора са били стремежът на Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова да задълбочат контактите си с Европейския съюз, както и амбициите на четирите страни да ускорят икономическото си развитие. Ръководителите на мисии са благодарили за българската подкрепа в тази насока. Министър Ивайло Калфин е подчертал, че за България развитието на сътрудничеството между страните от региона на Черно море е от особена важност, особено в контекста на пълноправното й членство в ЕС.