/ БГНЕС, архив
Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с около 1 процент, което е в рамите на статистическата грешка. Това показва проучване на агенция „Медиана” за електоралните нагласи преди предстоящите избори.
 
За БСП биха гласували 27,7%, а за ГЕРБ – 26,6%, сочи изследването. Пет партии са сигурни за преминаването на 4%-ната бариера – БСП, ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“. И ДПС, и „Обединени патриоти“, и „Воля“ имат реални шансове да се окажат трета политическа сила, отчитат от "Медиана". Разликата помежду им е също около един процент – в рамките на статистическата грешка, твърдят социолозите.
 

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера – „Реформаторски блок-Глас народен“ и „АБВ-Движение 21“. И двете формации, обаче, са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент.
 
Данните от изследването показват още,  че ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство. И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ, ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство.

Пред изборните урни на 26 март ще се наредят 3,3 – 3,5 милиона избиратели. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори, прогнозират социолозите.
 
Проучването е изпълнено и финансирано от агенция „Медиана“. Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода от 14 до 20 март.

Повече за изследването на "Медиана" можете да видите тук