/ БГНЕС, архив
Галъп
92873
Галъп
  • Галъп
Президентът Румен Радев продължава да получава положителни оценки. 68% оценяват първия месец от мандата на Румен Радев положително. Това са част от данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми сред 801 души, проведен между 7 и 8 март в цялата страна, независим от външно финансиране.
 
Освен високата оценка на гражданите за първия месец от мандата на президента Румен Радев, от социологическата агенция Галъп отчитат и предпочитанията по отношение на несъстоялият се дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

Галъп: Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са изравнени
 
Предпочитанията на анкетираните в изследването показват, че лидерски дебат е по-желан, отколкото с участието на екипите на двете партии. Това, според Галъп, е логично следствие от постоянното предпочитание за личности и „мажоритарност“ у нас.

Румен Радев с видео за първия си месец на поста (ВИДЕО)
 
Беше проверено и отношението към няколко двойки твърдения, които да уловят обществените инстинкти по актуални въпроси.

Герджиков не изключва предстоящите избори да бъдат оспорени в Конституционния съд
 
72% от попитаните се съгласяват, че е по-добре България да не бърза с влизане в еврозоната. 25% пък се съгласяват с опцията за бързо присъединяване към еврото. В същото време обаче мнозинство от 66% не възприемат идеята за Европа на повече скорости, макар че по подобни теми не може да се очаква висока степен на запознатост.
 
Въпреки липсата на особен ентусиазъм по темата с еврото, оказва се, че инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави и възможността за фрагментация на Европейски съюз е плашеща за обществото ни. 
 
Проучването е възложено, финансирано и изпълнено от „Галъп Интернешънъл“.