/ ThinkStock/Getty Images
Как експерти виждат новата програма по литература?
98530
Как експерти виждат новата програма по литература?
  • Как експерти виждат новата програма по литература?
Сатиричните произведения се махат от учебниците, за да не знаят учениците, че гениите на България са критикували политическия елит, а новите програми по литература продължават тенденцията за подценяване на предмета. Това каза за Дарик преподавателят по български език и литература в школа „Софроний“ Славомир Томов.
 
Недостатък на старите програми беше голямото количество текстове, които беше невъзможно да се изучават в пълния им обем, затова новите са по-реалистични, смята преподавателят по българска литература в СУ доц. Бойко Пенчев, който е участвал в създаването на новите учебни програми.

„Гражданско образование“ влиза в новите учебни програми
 
От романа „Бай Ганьо“ в 11 клас учениците ще изучават само главата „Бай Ганьо журналист“, а в 12 клас Алеко Константинов, Ботев и Вазов няма да присъстват в учебниците. Това стана ясно от новите учебни програми за 11 и за 12 клас, които бяха обявени вчера.
 
Своето виждане защо сатиричните произведения се махат от учебниците изрази преподавателят по български език и литература в школа „Софроний“ Славомир Томов: "Ботевата публицистика се маха, Алеко Константинов се ограничава. Това е една тенденция да не се вижда, че големите умове, гениите на България са критикували т. нар. елитна класа, т. нар. политическа класа. Явно е добре българските ученици да не знаят, че преди тях някой е критикувал елита, за да не си помислят, че е гениално да го критикуват, а да си мислят, че е много тъпо да критикуват елита".

Външното оценяване след 7-ми клас в нов формат от догодина
 
В програмите е дефиниран един минимум, но те позволяват да се изучават и други текстове по преценка на учителя, обясни преподавателят по българска литература в СУ доц. Бойко Пенчев: "Сегашната програма според мен е малко по-реалистична. Задава като минимум дадени текстове или пък откъси от текстове, но разбира се, никой не пречи и е желателно да се разглежда този откъс или отделният фейлетон от книгата "Бай Ганьо" в контекста на цялото. Освен това, други фейлетони, конкретно от Алековата творба, се учат в други класове, така че се надяваме да се изгради някаква по-цялостна представа".
 
Намаляването на обема на изучаваните произведения не е добра тенденция, счита учителят Славомир Томов: "Образованието по литература дава възможност на човека да гледа на пъстротата на света, на колорита на света, на интелектуалните дълбочини на света. Това не може да е добра тенденция. Има големи автори, от които учениците няма да имат представа. Не мога да приема това като позитивна промяна".

Над 60% от децата ни ще имат професии, които днес не съществуват
 
Като положително обаче отчита влизането в учебниците на съвременни автори като Виктор Пасков, Станислав Стратиев и Петя Дубарова. Така е и според доц. Бойко Пенчев, но именно това е причината за намаляването на произведенията на класиците: "Това обяснява защо например не сме могли да включим повече разкази на Йовков. Защото тогава нямаше да го има например Емилиян Станев. Така че, резултатът е компромисен, но аз не натоварвам тази дума с негативно значение".
 
Утвърдени са и учебните програми по предмета „гражданско образование“. Той ще запознава учениците с правата и свободите на хората, върховенството на закона, разделението на властите, видовете избирателни системи.
 
Новите учебни програми влизат в сила от учебната 2020-2021 година за ХІ клас и година по-късно за ХІI клас.