/ netinfo
Роботът Елф посрещна бъдещите гимназисти на училището по програмиране
Хуманоидният робот Елф посрещна родителите и кандидат-гимназистите, и логично се превърна в атракцията на срещата с екипа и представителите на ИТ фирмите-партньори на компютърното училище. Събитието се проведе в препълнената зала 2 на Експо център „Флора Бургас“.

По време на срещата родителите и учениците се запознаха с директора на гимназията Димитрина Тодорова и с членовете на училищното настоятелство, сред които са бургаските университети „Проф. Асен Златаров“ и БСУ, както и изпълнителните директори на едни от най-големите ИТ компании в страната – Скейл Фокус, Технологика, Булпрос, Мусала Софт, Епам, Българската асоциация по информационни технологии, Българската аутсорсинг асоциация.

Гимназията по програмиране кани на среща родители и ученици

Дискусията бе открита от директорът на новата гимназия Димитрина Тодорова, която сподели, че училището ще бъде среда, в която децата ще се учат да създават технологии, тъй като в ИТ сектора знанието се променя динамично - от 3 до 6 месеца, затова човек трябва постоянно да се учи и развива. Тя запозна присъстващите с учебните програми, специалностите и предметите на новата гимназия, както и с обучението и международното сертифициране по ИТ и английски език.

„2/3 от децата, които влизат в образователната система ще работят по професии, които днес не съществуват. Тази дигитална трансформация показва, че каквато и да бъде професията на бъдещето, тя ще бъде свързана с използването на ИТ“, сподели Огнян Траянов, председател на Българската асоциация по информационни технологии, основател и собственик на фирма “Технологика”.

Търсят се учители за новата гимназия

Изпълнителният директор и съосновател на фирма “Скейл Фокус” Пламен Цеков допълни: „България в момента се оформя като един от силните ИТ центрове в Европа. Това е начинът да останете да живеете в Бургас, но да работите по международни проекти. Конкуренцията в бъдеще ще бъде жестока и затова децата трябва да бъдат подготвени за това. Откриването на училището по програмиране показва, че неслучайно Бургас бе избран за технологичен град на 2018 г.“.

„Това, за което ИТ фирмите се конкурират най-много са хората. Това, което ни обединява, за да сме днес, тук, е училището, което ще обучава тези кадри. А, това, което ви гарантираме е, че ще дадем най-добрите си служителите да обучават учениците.“, заяви Станимир Николов, изпълнителен директор на фирма “Епам”.

Специален транспорт за учениците в гимназията по програмиране

Представителите на компанията “Булпрос” споделиха пред присъстващите в залата, че най-голямото предимство на новата гимназия е близостта й до реалния ИТ сектор. Нещо, което бе пренебрегвано дълги години от средното образование в страната.

Проф. Андон Лазаров от Бургаски свободен университет и проф. Сотир Сотиров от университет „Проф. Асен Златаров“ бяха единодушни, че училището е първото, което толкова сериозно набляга на връзката на средното образование с академичното в университетите и реалния бизнес.