/ iStock
Първите симптоми на инсулта са лесно разпознаваеми, това каза пред БНР инж. Дорина Добрева - председател на Асоциация за инсулт и афазия.

„Има специфично провисване на едната половина на лицето, невъзможност да се задържат успоредно двете ръце, изтръпване или слабост в ръката и крайник, завалване на говора или невъзможност да се отговори на съвсем семпъл въпрос. Дори един от тези симптоми е достатъчно сериозна причина да позвъните на 112 и да потърсите незабавна помощ“, обясни Добрева.

Тя посъветва при подобни симптоми, засегнатият да се постави в спокойна позиция. Добре е да бъде обърнат настрани, за да не се задави, ако има позиви за повръщане.

„Терапевтичното време, в което може да се реагира и да се спаси болният е кратко и колкото по-бързо човек с инсулт попадне в специализирано неврологично отделение, способно да лекува инсулт, това означава спасен човешки живот или по-малка степен на инвалидизация“, каза инж. Добрева.

Тя добави, че в голяма част от случаите стои непроследено високо кръвно налягане, непознаване на проблема аритмия, предсърдно мъждене, липса на профилактика, заседналият начин на живот, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Национална кампания „Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта“ стартира Асоциацията за инсулт и афазия. Кампанията е по повод Световния ден за борба с инсулта. Целта е в обществото да се повишат познанията за симптомите на инсулта и правилното поведение. Над 45 000 нови случаи се регистрират всяка година в България.
БНР