Кабинетът готви тежки глоби за продавачи на контрабандни стоки
Кабинетът готви тежки глоби за продавачи на контрабандни стоки / снимкa: Sofia Photo Agency

Да започне подготовката на проект на специален закон за предотвратяване на и санкциониране при конфликт на интереси, реши Комисията по превенция и противодействие на корупцията към правителството.

Идеята за законопроекта беше лансирана от премиера Сергей Станишев в началото на месеца по време на оперативно заседание на кабинета, на което бяха обсъдени мерки за ограничаване на корупцията. Предстоят да бъдат променени още Наказателно-процесуалният кодекс, Законът за обществените поръчки, Законът за държавната собственост, Законът за МВР, както и регламентацията за контрола на горивата.

Членовете на правителствената комисия за борба с корупцията приеха предложения за конкретни текстове, които увеличават прозрачността в процедурите за разпореждане с държавна собственост и при провеждане на търговете за обществени поръчки. Вътрешният министър Румен Петков обяви твърдото намерение да бъде направена оценка на законодателството, отнасящо се до противодействието на контрабандата - да бъдат предложени нормативни промени за наказания на търговци, търговски обекти и складове, които излизат извън рамките на закона и търгуват нерегламентирано с акцизни стоки.

Според министър Петков е необходимо да бъдат предприети сериозни законови стъпки, които да играят възпираща роля върху действия, които ощетяват обществото, държавата и хазната, и от друга страна – санкциониращият режим да бъде много по-тежък.