Йовчев предаде властта изумен от решението на НС за бюджета на МВР
Йовчев предаде властта изумен от решението на НС за бюджета на МВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Йовчев предаде властта изумен от решение на НС за бюджета на МВР
74217
Йовчев предаде властта изумен от решение на НС за бюджета на МВР
  • Йовчев предаде властта изумен от решение на НС за бюджета на МВР

Министерство на вътрешните работи - стабилно в кадрово отношение и нестабилно във финансово. Такъв извод направи новият министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, който днес официално прие поста от предшественика си Цветлин Йовчев.

По време на съвместно изявление пред медиите двамата си размениха любезности като за финал обаче повдигнаха въпроса за финансовото състояние на министерството. Йовчев заяви, че до последно всички разходи на МВР до края на годината са били гарантирани. По думите му обаче последното решение на депутатите, с което, за да се актуализира бюджета на НЗОК, някои от министерствата трябва да свият разходите си, поставя под въпрос заплатите на униформените.

„Аз ще се постарая българският народ да не усети каквато и да е смяна в МВР. Министър Йовчев ми предава министерството кадрово стабилно, но финансово, в резултат на гласуването на моите бивши колеги, не е толкова стабилно”. С тези думи новият министър от служебния кабинет Йордан Бакалов пое поста в силовото ведомство.

Сред първите задачи, които Бакалов си постави е незабавен разговор с министъра на финансите по повод бюджета на МВР. За проблема пред униформените се разбра в последния работен ден на Народното събрание, когато за да бъдат отпуснати 225 млн. лв. за актуализация на бюджета на НЗОК, стана ясно, че редица институции ще понесат 17% орязване на бюджетите си.

Според Цветлин Йовчев до онзи момент правителството е направило всичко, за да гарантира устойчивото функциониране на министерството до края на годината и да подсигури всички разходи за основните дейности, заплатите и социалните придобивки на служителите. Той заяви обаче, че недоумява решението на парламента, бюджетът на ведомството да бъде намален с над 97 млн. лева, при положение, че разходите вече са „свити” максимално.

„Спрели сме абсолютно всички текущи ремонти, всичко, което може като капиталови разходи, прехвърлихме ги обратно за заплати, за да гарантираме, че хората ще си получат заплатите. И сега съм изненадан от това решение. Аз не мога да ви кажа каква е идеята на този, който е предложил промяна в бюджета, от къде ще станат тези съкращения в бюджета, аз не мога да разбера. Искам да ви кажа, че заплатите на тези, които работят на улицата са с малко над 800 лева. Със скъсани връзка на крака, с наранена ръка, цяла нощ рискува живота си и вади хора”, заяви вече бившият вътрешен министър.  

Йовчев беше категоричен, че на заплатите на униформените не трябва да се посяга. Наследникът му на поста пък завърши първото си официално обръщение от сградата на „6-ти септември” с шега: „То, ако беше много лесно, на нас ли щеше да се падне”.