Йордан Бакалов ще трябва да напусне като шеф на военното разузнаване
Йордан Бакалов ще трябва да напусне като шеф на военното разузнаване / снимка: БГНЕС, архив
Йордан Бакалов ще трябва да напусне като шеф на военното разузнаване
82015
Йордан Бакалов ще трябва да напусне като шеф на военното разузнаване
  • Йордан Бакалов ще трябва да напусне като шеф на военното разузнаване

Шефът на служба „Военна информация" Йордан Бакалов ще трябва да напусне поста си.

Това се налага, тъй като той не отговаря на новите изисквания, които днес депутатите гласуваха окончателно. Според предложенията, които дойдоха от БСП, директорът на военното разузнаване трябва да е военнослужещ с висше военно звание.

С мнозинство парламентът одобри на второ четене проектозакона за разузнаването, заедно с промените, които засягат изискванията за поста, заеман през последните 4 месеца от Бакалов. Според текстовете шефът на службата трябва да е под пагон - кадрови военен на висша военна служба.

Депутати от ГЕРБ се опитаха да прокарат поправка, според която стажът в сферата на националната сигурност може да бъде натрупан и в Народното събрание, Президенството или Министерския съвет. Идеята обаче не беше приета в ресорната парламентарна комисия и в крайна сметка искането на БСП взе превес.

„Радвам се, че и колегите от ГЕРБ се убедиха в аргументите шефът на тази особено важна специализирана служба да бъде кадрови военен. Предвид необходимостта от компетентност, специален статус - той ще се измерва по авторитет и самочувствие с останалите негови колеги от партньорските служби, беше прието едно разумно решение, в интерес за националната сигурност. Една такава служба трябва да се уплътни и подсигури още повече, особено в днешното размирно време - виждаме каква бежанска вълна залива Европа, България е потърпевша. Мисля, че тук не бяха достатъчно съобразени във времето възможностите на г-н Бакалов - той има достатъчно експертиза в сферата на националната сигурност, но все пак за тази служба се изисква малко по-сериозна и специална подготовка", коментира Атанас Мерджанов от левицата.

В знак на протест с приетите промени, парламентарната група на Реформаторския блок напусна пленарната зала по време на дебата, а някои от сините депутати по-късно определиха поправката като "ретроградна стъпка". Според Атанас Атанасов промените стесняват възможния избор за шеф на службата до няколко генерали, завършили военно-щабните академии на Съветския съюз.