Иззеха синтетични продукти, представяни за оцет в Кюстендил
Иззеха синтетични продукти, представяни за оцет в Кюстендил / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Голямо количество „винен" и „ябълков" оцет блокира Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Оцетът е произведен от „Винпром Дупница" АД.

Става дума за синтетични продукти, а не биологично произведени. На място в обекта за производство и складове са блокирани 2500 литра „винен" оцет и 870 литра „ябълков" оцет. Забранена е тяхната продажба. Предписано е изтегляне на оцета от търговската мрежа", коментира за Дарик началникът на отдел „Контрол на храните" д-р Велка Войнова.

Комисията, проверила „Винпром Дупница", предлага на директора на ОДБХ- Кюстендил д-р Първан Дангов да издаде заповед за преустановяване на дейността на обекта. Съставен е и акт за заблуда на потребителя на стойност 1000 лв. Не е изключено да последват и нови санкции за фирмата.

Проверката е извършена по заповед на д-р Дангов във връзка с повишената консумация на оцет в сезона на приготвяне на домашните туршии.

По информация на Дарик на етикетите на блокирания за продажба оцет пише, но с малки букви, че става дума за разредена киселина. Клиентът обаче е подведен с надписите „винен" и „ябълков" оцет, без в оцета да има вино, гроздова мъст или ябълки.

Други новини от Кюстендил