Няма да влезем утре в парламента. Няма да има заседание, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в извънредно изявление.

"Няма да влезем, няма да направим кворума", подчерта тя. „БСП няма да сме златния пръст на Борисов за античовешките решения, които иска да взима”, допълни Нинова.

Председателят на НС Росен Желязков свика депутатите в последния ден на предизборната кампания извънредно по искане на ГЕРБ-СДС и ДПС, за да се отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на 5 октомври 2023 г.

Снощи ПП-ДБ също заявиха, че няма да присъстват на заседанието и настояха то да не се свиква. "Възраждане" също няма да влязат в пленарната зала. От ИТН казаха, че ще присъстват.

Така се събират 116 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, което означава, че кворум няма да има. За да се открие пленарното заседание е необходимо броят присъстващи в залата за да е повече е от половината от народните представители.

Нинова обяви, че са правени опити да бъдат вербувани депутати от левицата, които да осигурят кворума за извънредното заседание.

„Двама-трима души, те си знаят кои са. Спрете да звъните на депутатите на БСП. Трябват ви 5 гласа и аз ви гарантирам, че от БСП няма да получите нито един”, отсече лидерът на БСП, без обаче да конкретизира кои са въпросните депутати.

"Смятаме, че изваждането на битовите потребители на свободния пазар ще доведе до това много хора и семейства да не могат да си плащат сметките", зави Нинова.

Тя коментира още, че всички решения, които засягат рафинерията от начало досега, са грешни и ще доведат до повишаване на цените на горивата, което също ще удари хората.