Изгоря покривът на варненско училище
Изгоря покривът на варненско училище / снимка: BGNES

Покривът на основно училище "Кирил и Методий" във Варна е напълно унищожен.

Работник, който се връщал в горящата сграда на училище “Св. Св. Кирил и Методий” във Варна, за малко не бил затиснат от падащи отломки от горящия покрив. Пожарникар успял навреме да спре човека и летящата бетонна плоча се строполи на метър – два от работника и спряната пред входа на училището пожарна кола.

Причината за пожара, според очевидци, е безхаберие на работници, които са извършвали планирани ремонтни дейности.

Случаен свидетел коментира, че двама цигани са заварявали улуци на покрива на учебното заведение, без да има нужното обезопасяване от кофпомпи и азбестово одеало. При началото на пожара всички работници са се разбягали и сега полицията ги издирва за разпит.

След подадения сигнал пожарната е реагирала бързо, но на място е пристигнала само една кола. Силният вятър е причина пламъците да обхванат за минути целия покрив, който по-късно се срутил.

Още 6 пожарни автомобила са пристигнали на подкрепление и положението бързо е овладяно. Липсата на вода в училището и невъзможността да се ползват противопожарните кранове в него са причините да не може да се реагира своевременно.

На мястото на инцидента пристигнали кметът Кирил Йорданов, областният управител Петър Кандиларов, общински съветници и лидери на партийни централи.

Кметът заяви, че е разпоредил незабавна проверка и оглед на мястото при първа възможност. Ако се установи, че фирмата “Габи билдинг”, която е извършвала ремонта, е виновна за инцидента, тя ще понесе своята отговорност, допълни градоначалникът.

Други новини от Варна