Издирват изчезналата при наводненията в Цар Калоян
Издирват изчезналата при наводненията в Цар Калоян / netinfo
Продължава издирването на последната изчезнала в наводнението в Цар Калоян. Очаква се днес да бъде почистен пътят към Русе, който също бе залят от водния стълб и е потънал в тиня.

Можем да пуснем движението към Русе, но това ще пречи на спасителните работи, каза областният управител на Разград Наско Анастасов. Полицейски постове отклоняват колите, само автобуси пътуват към Дунавския град. Възможно е днес след почистването на шосето от тинята да отворим пътя за автомобили, тировете ще продължат да ползват обходни маршрути, допълни той.

Той каза, че е малко вероятно да бъде отменено бедственото положение в община Цар Калоян преди 16 август, до която дата е подписаната от него заповед. Днес в кризисния щаб ще продължават да приемат помощи за бедстващите. Благотворителна акция започнаха чиновници от разградската областна администрация. В стаята на касиерката е поставена касичка, в която се събират пари. Касичка има и в разградската църква.

Вчера по банковата сметка, открита по инициатива на местен вестник, постъпиха първите 6000 лева. Областният управител обяви, че ще изпрати писма до по-големите фирми в региона с молба да помогнат на бедстващите. Някои от предприятията обаче вече ги направиха. Още на втория ден след наводненията месопреработвателна фирма дари част от продукцията си на жителите на Езерче и Цар Калоян.

Отново в 7 ч днес стартира издирването на последната изчезнала в пороя. Жертвите засега са седем. В по-голямата част от бедстващия град ще продължи изпомпването на вода, дезинфекцията на улиците в домовете и оценяването на щетите, съобщиха от Гражданска защита, също и работата на двамата психолози, пристигнали вчера.