Избухнаха военни складове в Челопечене, няма опасност от нов силен взрив
Избухнаха военни складове в Челопечене, няма опасност от нов силен взрив / netinfo

50 експлозии разтърсиха софийското село Челопечене и цяла София. Взривени са военни цехове за преработка на боеприпаси, в които има 2500 тона класически боеприпаси и около 20 тона тротил. Няма загинали и опасност от замърсяване на въздуха и околната среда. Жителите на Челопеч и Чепинци са евакуирани. Взривове във военното поделение в Челопечене ще продължат, докато не се взриви и последният снаряд там. Въведена е 8 километрова зона за сигурност.

Поне две експлозии с огромна сила бяха чути в София малко след 06.30 тази сутрин. В източна посока от града се издигна и огромно кълбо от дим.

Няма опасност от нови силни взривове, като тези от сутринта във военния обект край Челопечене. Това каза началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков в ефира на Дарик радио. Той добави, че телефони 09/92 23914 и 09/92 23 915 са на разположение на всички хора в района, които могат да сигнализират, ако забележат снаряди и осколки.

Министърът на отбраната Николай Цонев пое отговорността и вината за забавянето на информацията за взривовете край Челопечене. Той и вицепремиерът запознаха депутатите в Народното събрание с последната информация за инцидента.

Първото, което съобщи пред депутатите военният министър е това, че Летище – София ще бъде отворено в 14.30 часа. Той поясни, че очаква до довечера отцепената зона да има радиус не повече от един километър. По думите му първият взрив сутринта (сн. Цветан Томев, в. "Нощен труд", вляво) е бил около 50 метра от поста на единия охранител на територията на склада. Охранителят е от фирма на военното министерство, уточни Цонев, не става дума за частна фирма.

Заедно с този охранител са били втори охранител, пожарникар и монтьор, които са се спасили. Цонев каза още, че първото прессъобщение на неговия пресцентър е било подадено около 07.00-07.10 часа. Той призна, че това е негова грешка, но първата му мисъл и действие са били свързани с желание да бъде обезопасен районът най-бързо.

Около 1700 души са изведени от населените места в района на Челопечене, съобщи министърът на извънредните ситуации Емел Етем. Щетите са основно счупени стъкла, паднали мазилки и напукани стени. Министър Етем увери, че пострадалите ще бъдат компенсирани и призова кмета на София Бойко Борисов и районните кметове да си свършат работата.

Етем отхвърли пред депутатите обвиненията, че министерството не е действало адекватно и обяви, че опозицията политизира ситуацията. Тя уточни, че е била информирана за инцидента в 06:35 часа. В същия час е постъпила информация във всички кризисни служби и ведомства в държавата.

Етем обвини още кмета на София Бойко Борисов, че по закон той именно е длъжен първи да сформира кризисния щаб.

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации съобщи още, че от 06:30-06:45 часа на телефон 112 са постъпили 1 438 обаждания във връзка с взривовете край София.

Все пак призивът е все още изведените хора да не се връщат в домовете си.

Здравният министър Евгений Желев подчерта, че е бил на мястото на инцидента и населението е спокойно. Осигурени са им храна, вода и линейки, които са на разположение 24 часа.

Полицията ще пази къщите на изведените от Челопечене докато е необходимо. Това потвърди за Дарик кметът на селото Александър Йорданов, който продължава да е в повереното му населено място. Той добави, че е спокоен и призова и хората от Челопечене да се успокоят.

Населението вече е по-спокойно, каза за Дарик зам.-кметът на район „КремиковциИвета Петрова.

В района на взривовете край Челопечене и била отчетена повишена запрашеност и концентрация на амоняк във въздуха, но не в опасни стойности. Това каза за Дарик националният здравен инспектор Тенчо Тенев и добави:

Концентрацията не е чак толкова висока и на този етап не смятам, че има някакъв риск за хората, но препоръчва се да си стоят в къщите тези, които са извън тази 7-8-километрова зона, но са около нея. За предпочитане е да си стоят в къщите, да уплатнят прозорци, врати. Където са разбити стъклата по някакъв начин да изолират и да затворят и само в краен случай да излизат навън и ако им се налага излизане да позлват мокри кърпи, които да псотавят пред лицето и да дишат през тях. Не очаквам някакво увреждане на здравето. Опасно е, ако че човек има някакво хронично белодробно заболяване, възрастен е с бронхиална астма или пък много малки деца, и бъдат изложени прекалено дълго време в такава среда, би могло да се увреди тяхното здраве.

Генералния щаб на Българската армия носи цялата отговорност за складирането и съхранението на боеприпасите в поделението край Челопечене. Това каза пред Дарик бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

Проблемът е изключително тежък. Известно е много добре, че България в последните повече от десет години ясно преминава от въоръжение по стандартите на Варшавския договор към въоръжение по стандартите на НАТО.

Процедурите по утилизация на остарялото въоръжение и техника вървят, но не с темпото, което ние искаме поради недостиг на средства, така че проблемът е изключително тежък. 

Все пак е добре по един тежък инцидент без жертви да направим необходимите изводи и да се предприемат необходимите мерки. Във всеки случай проблемите не са само в това поделение и в този склад.

Столичната община е започнала подмяната на счупените стъкла в детските градини и училищата, пострадали при взривовете в Челопечене. Установени са щети, нанесени на детската градина в Чепинци, училището в Негован, две детски градини в район "Подуяне" и една детска градина в район "Искър".

Междуведомствена комисия с участие задължително на служители от Столичната община и Министерството на извънредните ситуации трябва да извърши анализ на нанесените щети на жилищни и обществени сгради от взривовете във военното поделение в Челопечене, район Кремиковци. Това казаха за Дарик общински съветници. Очаква се такава комисия да заработи още днес. Според градските съветници местният парламент ще отпусне средства за покриване на щетите в училища, детски градини, административни сгради. Същото да направи и държавата и дори да компенсира хората от близките до гръмналото поделение населени места в по-голяма степен, тъй като е отговорна пред гражданите по закона за вреди, нанесени на хората от държавата, коментираха още съветници.

Междувременно пресцентровете на Министерство на отбраната и на Столичната община призоваха хората от населените места в района на взривовете да сигнализират компетентните органи при намиране на части от снаряди, патрони или други съмнителни елементи, свързани с инцидента, а да не ги взимат със себе си.