Иван Василев: ЕК няма да ни има доверие, докато не осъдим корумпираните
Иван Василев: ЕК няма да ни има доверие, докато не осъдим корумпираните / снимка: rzs.bg

Доверието на ЕК и нашите европартньори трябва да се заслужи, а в момента ние безотговорно предадохме това доверие и стигнахме дотам те да ни казват, че са се уморили да ни помагат. Това заяви в предаването „Седмицата" кандидата за евродепутата Иван Василев от РЗС. По думите му това доверие няма да се заслужи, докато корумпираните политици, чиновници и бизнесмени не бъдат разследвани и осъдени. „Когато Меглена Плугчиев беше в понеделник в Брюксел, за да преговаря за пускането на средствата по САПАРД, на нея й беше казано, че българското правителство трябва да си гледа работата и тогава да поставя искания за пускане на средствата", каза още той и коментира, че тя е била попитана защо няма осъдени за злоупотребите по САПАРД, при положение, че в други страни, например Германия, вече има произнесени присъди при същите доказателства.

Василев изтъкна, че проблемът в съдебната ни система е, че „ние нямаме действащи правозащитни органи" и даде за пример факта, че няма нито един осъден за поръчковите убийства, които са над 300. Той беше категоричен, че това са факти, които не могат да бъдат избегнати.

Василев изтъкна, че с политическа воля една опозиционна партия като РЗС може да накара „страдащата от пороци българска съдебна система" да се задвижи. Той припомни случаите с директора на НАП Мария Мургина, с Асен Асенов, шеф на митниците, с Иван Дражков. „А какво да кажем за управляващите - никой не вади никакви факти, никой не разкрива никакви от тези злоупотреби. Аз пак питам: Кои са тези виновни? В Брюксел ги знаят, ние ги знаем, обаче тук се мълчи", коментира той.

Относно управлението на евросредствата Василев подкрепи мнение закомбиниран подход. Той открой един проблем, характерен особено в страна със сериозни корупционни традиции и по места като нашата, а именно: „размива се отговорността и няма сериозен контрол". „Тази седмица Меглена Плугчиева сама призна, че са прахосани страшно много средства за външни одити, защото нашия одитен орган не е подготвен и се харчат пари за дублиращи външни одити. Получава се една ситуация като например „Булгартабак", който го приватизираме десет и ли колко пъти последните години. И всеки път като тръгне приватизацията на „Булгартабак" се издават едни консултантски договори, които се плащат на някои консултантски фирми, след това няма приватизация, след това пак започва приватизация. Това се получава в момента и в европейските фондове - програмите започват, плащат се пари на консултантите, след това програмите не се реализират и след това програмите пак ще се започнат и пак ще се платят пари на консултантите", обобщи той ситуацията. . Трябва да има един много сериозен централен контрол.

Ако РЗС поеме властта Василев беше категоричен, че решенията трябва да се вземат най-близо до гражданите по места, но ще се контролират много сериозно централно. „Контролът ще бъде не за целесъобразност, а за законосъобразност. Ние няма да решаваме, дали трябва да се взимат някакви средства, а дали всичко е законно, дали има данни за корупция, дали има данни за злоупотреби", каза той.