/ БГНЕС
Главният прокурор подкрепи стопанисването на Съдебната палата да остане във ВКС, но не и в ръцете на председателя му
Главният прокурор изрази възмущение от опита на шефа на ВКС да прехвърли отговорността за заснетия скандален рап клип в Съдебната палата върху правосъдния министър.

Той посочи, че изложените от него факти за променения сюжет на видеото и за допуснатите повече от разрешеното лица на снимките по никакъв начин не снема отговорността от председателя на ВКС.

За Панов продукцията на ВСС била по-пошла от пропагандата на дрога и оръжие с видеоклип

"За пореден път г-н Панов се опитва да избяга от отговорност. Недостойно е отговорността да се прехвърля върху съдебната охрана и към председателстващия ВСС. Това е болшивизъм от чист вид, г-н Панов никога не е виновен, дори когато греши", заключи Гешев.

"Вече втора седмица се занимаваме с един елементарен казус в ситуация, в която в страната умират хора и има икономическа криза, така че да не правим опити да спасяваме статуквото в лицето на г-н Лозан Панов. Факт е, че той не може да продължи да се грижи като добър стопанин за Съдебната палата", заяви още обвинител номер едно.


Гешев обяви, че уважава аргумента, че е редно стопанисването на Палатата трябва да остане в ръцете на ВКС.

"Уважавам ВКС. Някои колеги са коментирали, че г-н Панов има проблеми с работното време - просто трябва човек, който няма проблеми и ще контролира спазването на договорите", коментира главният прокурор в подкрепа на предложението някой от заместник-председателите на ВКС да поеме отговорността за стопанисването на Съдебната палата.

Гешев припомни, че контролирането на договора се спазва от страните по него, в случая от ВКС и продуцентската фирма, заснела видеоклипа.

"След като има договор, ми е интересно кой представител на ВКС е присъствал и контролирал спазването на договора", попита главният прокурор.

Лозан Панов хвърли вината за клипа в Съдебната палата върху Данаил Кирилов и охраната

Същата позиция изрази и членът на ВСС Новански, който посочи, че заснемането на клипа е било в неделя, когато съдебни състави са заседавали по три мерки, някои от които именно за притежание на дрога.

"Изпълнението на договора се контролира от страните по договора. Да се обвинява министърът на правосъдието, че ти е виновен, това си е чисто бягане от отговорност, което е присъщо на председателя на ВКС", заключи Новански.

Той изрецетира пред членовете на ВСС и куплетите от скандалното рап парче, заснето на видеоклип в Съдебната палата.
"Подарих на една кифла силикони като за матрак", гласи една от строфите. След "литературното" четене съдия Новански се възмути, че този текст е обиден спрямо съдебната система и е унизително да се чете под покрива на Темида.