В Ресилово изпратиха Ангел Христов, след като стана ясно, че единият от така известните „братя Галеви”, бивша барета от Отряда за борба с тероризма и мъж, известен като част от ъндърграунда, не само е влязъл нелегално в България, но и е починал скорострелно от масивен инфаркт. 

Пламен Галев и Ангел Христов нямат роднинска връзка, припомня NOVA. Били са близки още през 1990 година, когато започват работа в системата на МВР. След това развиват бизнес със строителство на пътища. В публичното пространство двете имена винаги са вървели, заедно с фамилията Галеви. До миналия уикенд, когато за името на Ангел се заговори не като за единия от „братя Галеви”, а като за Ангел Христов, чието тяло се озова изненадващо в дома му. Така версията, че е възможно Галеви да са се прибирали в България многократно през годините се засили.

Почина единият от „братя Галеви“

Кога Христов е пристигнал в имението, през коя граница е влязъл в страната и кой му е погнал - въпроси, на които все още институциите не съобщават официално да имат отговор. Дори смъртният му акт се оказа със сгрешено име и създаде полемика дали е починал в дома си, или в частна болница в Дупница. Засега ясно е само едно - причината за смъртта е инфаркт на миокарда.

На поклонението на Ангел Христов-Геле присъстваха голяма част от момчетата в черно, които през годините „братя Галеви” наричаха „служители в бизнеса”. Иначе, имената на Галев и Христов са вписани като съдружници с Христофорос Аманатидис-Таки в поне пет фирми. В Дупница пристигна и Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата.
През годините за Галеви е имало подозрения, че са част от различни криминални схеми. През 2008 г. е образувано и досъдебно производство за пране на пари. Тогава Галеви сами пристигат в Следствието.

През 2009 г. са задържани за отправени заплахи към журналист. Кандидатират се за депутати, но не успяват да съберат достатъчно подкрепа, за да влязат в Народното събрание. През същата година са осъдени за различни престъпления, но след това са оправдани. Последната инстанция обаче разпореди да бъдат вкарани зад решетките. Тогава Галеви се „изпаряват” физически. Прокуратурата пък им повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група, пране на 35,5 млн. лева и банкови преводи с фалшиви документи.

Погребаха Ангел Христов, на поклонението дойдоха Златко Баретата, Каплата и представители на местната власт

В Дупница сянката на „братя Галеви” тегне над едни от най-кървавите криминални случаи. Години наред продължава издирването на Янек Миланов. Известно е, че последната му среща преди да изчезне е била с Васил Капланов-Каплата. Той е бил бивш охранител на Галеви. Неведнъж са правени опити с мащабни претърсвания да бъде открит, но без успех.

През 2014 г. след скандал и сбиване беше убит 27-годишният Николай Радев-Oтвертката. Според свидетели той също е гравитирал около тях. През 2015 г. основният свидетел срещу Галеви - Пламен Миланов е открит мъртъв, а до него е намерено и тялото на 35-годишната му жена. Експертизата установява, че причината за смъртта е задушаване с въглероден оксид.

Най-големият въпрос без отговор остана къде е другата половина от „братя Галеви” - Пламен Галев.