Искат смесена избирателна система за съветници
Искат смесена избирателна система за съветници / netinfo

Да има мажоритарен елемент в избора на общински съветници – настояват от Асоциацията на действащите председатели на Общински съвети. Шефовете на местни парламенти решиха да внесат в парламента тази законодателна промяна след заседание на Управителния съвет на организацията, проведено в Разград.

Смесена избирателна система искат да бъде въведена от следващите избори догодина шефовете на местни парламенти. Предложението членовете на Управителния съвет на Асоциацията на действащите председатели на Общински съвети ще внесат до пролетта в парламентарната комисия по местно самоуправление – съобщи председателят на организацията Андрей Захариев.

Процедурата предвижда въвеждане на персонифицирана бюлетина, избирателят ще гласува за личност, а на база гласовете за предпочетения кандидат в местния парламент ще влизат още няколко от включените в партийната листа. Подобен механизъм се използва в Естония и други страни от зоната за присъединяване в ЕС.

От Асоциацията настояват още за изравняване на представителните позиции на председателите на Общински съветници и кметовете. Това може да стане чрез клауза в Закона за държавния протокол и е в синхрон с Европейската харта за местно самоуправление – обясни Захариев.