Искат изслушване на Миков за нападението над Стефанов
Искат изслушване на Миков за нападението над Стефанов / netinfo

Вътрешният министър Михаил Миков да бъде изслушан в Народното събрание за нападението срещу журналиста Огнян Стефанов поискаха от „Атака” в началото на днешното пленарно заседание.

По думите на Павел Шопов вътрешният министър трябва да съобщи на депутатите докъде е стигнало разследването по случая, както и да ги запознае с подробности за станалото. Според Шопов след изслушването на министър Миков парламентът трябва да приеме декларация, в която да осъди вандалския акт.

Междувременно тази сутрин вътрешният министър Михаил Миков заяви, че няма да коментира инцидента, за да не се пречи на разследването и допълни, че работата по случая продължава усилено.

Председателят на парламента Георги Пирински предложи всяка парламентарна група да излъчи един свой представител за изработване до края на деня на декларация, с която народните представители да осъдят категорично вчерашния побой над журналиста. Пирински предложи в хода на работата по изготвянето на такъв текст да се прецени дали е необходимо да се търси съдействието на вътрешния министър. В декларацията да се апелира към разследващите органи за по-бързи действия, предлага още председателският съвет.

Огнян Стефанов днес ще бъде изваден от състоянието на изкуствена кома, съобщиха от Военно-медицинска академия. Състоянието на пребития журналист е започнало да се подобрява, добавиха от болницата. Вчера са му били направени две операции. Стефанов бе приет във ВМА в много тежко състояние, с две счупени подбедрици, лакетна кост и два прешлена.

В началото на заседанието Георги Пирински съобщи, че на председателския съвет е било взето решение следващата работна седмица на парламента да започне с разглеждането на първо четене на промените в Закона за политическите партии.