/ БГНЕС
Царските конюшни
98375
Царските конюшни
  • Царските конюшни
Огромна 12-етажна сграда е трябвало да бъде построена върху терена на т.нар. „Царски конюшни“ в София, където в събота срещу неделя горя голям пожар. Собственикът на терена „Евротрансбилд” ЕООД с управител Янко Иванов е подал през декември 2016 година три проекта за строителство, но през май 2017 година и трите искания са получили отказ от главния архитект на София Здравко Здравков и строителството е предотвратено. От СДВР обявиха, че след първия оглед на опожарените помещения, на тавана на „Царските конюшни“, откъдето е тръгнал огъня, не е открита електрическа инсталация и версията за умишлен палеж остава. Собственици на опожарените сгради са МВР и акционерно дружество „Промишлена енергетика” Варна, съобщи кметът на столичния район Оборище Васил Цолов. Съгласно градоустройствения план на София - „Царските конюшни“ могат само да се възстановяват във вида, в който са и да се отдават под наем, но на терена не може да се строи. Въпреки това има заявени намерения за строеж, коментира още районният кмет.

пожар София Царските конюшни
БГНЕС

Пожар почти унищожи „Царските конюшни” в София (ОБЗОР)
 
На 7 декември 2016 година „Евротрансбилд” ЕООД с управител Янко Иванов подава в „Архитектура и градоустройство” към Столична община три инвестиционни искания за застрояване на терена на т. нар. „Царски конюшни“. Това става ясно от документацията, публикувана на интернет страницата на градоустройственото направление.
 
Единият проект предвижда изграждане на 12-етажна сграда и надстрояване на съществуваща сграда с 9 етажа. Другият проект предвижда пристрояване с 12 етажа и надстрояване на съществуваща сграда с 11 етажа. Третият проект планира надстрояване на съществуваща сграда със 7 етажа.
 
Със заповед от 10 май 2017 година и трите искания получават отказ от главния архитект Здравко Здравков и строителството е предотвратено. Мотивите – имотът попада в територия, защитена от Закона за културното наследство. Съгласно действащия устройствен план съществуващите сгради в имотите, част от които са със статут на недвижима културна ценност с „местно значение” не могат да бъдат променяни, те трябва да бъдат запазени като застрояването е ниско и средно етажно. Внесените инвестиционни проекти са за високоетажно строителство.

пожар София Царските конюшни
БГНЕС

Разследващите за версиите за пожара на Царските конюшни
 
Главният архитект Здравко Здравков обясни какво точно е планирал инвеститорът да има там:
 
„Нищо не е трябвало да има, защото каквото е трябвало аз съм го отказал. Намеренията са били точно такива, каквито са описани. 12-етажна сграда. Това е предложение за изменение на план, което аз съм отказал. Направил съм отказ, така че нищо няма да се строи“, каза Здравков.

пожар София Царските конюшни
БГНЕС

Ускоряват процедурата по даване статут на културна ценност на „Царските конюшни“
 
Кметът на район „Оборище“ Васил Цолов също потвърди пред Дарик, че има инвестиционни намерения за строителство върху терена на „Царските конюшни“:
 
Не може да се надстроява, там може само да се възстановява видът, в който е и да се отдават или да се експлоатират във вида, в който са. И трите постъпили инвестиционни намерения са отказани. Има инвестиционни намерения за строителство. Не мога да ви кажа от кого са подадени. Никой от останалите хора и собственици в околността не се е обаждал, никой не се е интересувал. Там има държавна собственост, има собственост на Министерство на културата, които държат едни ателиета, които са работилници на художници. Частната собственост си е частна собственост“, каза Цолов.

пожар София Царските конюшни
БГНЕС

Възможно най-скоро сградата на „Царските конюшни“ да получи статут на културна ценност, иска Борисов
 
Все още нито една институция не обявява кои са собствениците на имотите в „Царските конюшни“. Кметът на район „Оборище“ съобщи за Дарик само собствениците на засегнатите от пожара помещения и сгради:
 
„МВР, Дирекция „Управление на собствеността и социалните дейности“. Това е единият собственик на изгорелите сгради. На втория етаж, там, където е горяло. А на първия етаж собственик е „Промишлена енергетика Варна“, акционерно дружество“.

пожар София Царските конюшни
БГНЕС

Банов: Бесен съм заради пожара в Царските конюшни
 
Версията, че пожарът е бил предизвикан умишлено остава и се работи и по нея, съобщиха днес от полицията и прокуратурата.
 
Не изключваме нито една версия - нито версията за умисъл, нито за техническа неизправност, нито за небрежност. Това е много стара сграда. Единственото, което знаем категорично до момента е, че огънят е започнал в горната част. Това е стар вид строителство, дървен е покривът. Самият втори етаж е бил необитаем, има много стаи, които са били използвани като складови помещения, има много стари мебели, струпани в тях. Самият коридор е бил много пропаднал. Единствено на първия етаж е имало наематели. Към този момент и при първоначалния оглед, който направихме от вишката, защото е невъзможно човек да отиде на място, не сме забелязали ел инсталация на тавана, горе на покрива. Затова не изключваме нито една версия. Това, че не сме видели ел инсталацията при първия оглед, не означава, че няма“, каза директорът на СДВР ст. ком. Ивайло Иванов.
 
На пресконференция в Министерство на културата стана ясно, че пострадалите при пожара  постройки са едни от най старите и значими за културното наследство, а именно княжеският щал, изграден в края на 19 век, за да обслужва нуждите на тогавашния дворец и ъгловият комплекс, който се явява автомобилният гараж на царската институция.