/ БГНЕС
Не изключваме нито една причина за възникване на пожара, разрушил част от сградата на т. нар. Царски конюшни, намиращи се на бул. „Ал. Дондуков“ в София. Това заявиха по време на брифинг директорът на СДВР Ивайло Иванов и градският прокурор Емилия Русинова.
 
Пожарът е възникнал около 03:14 ч. в неделя. В момента се извършва втори оглед на мястото на инцидента. По първоначални данни пожарът е тръгнал отгоре надолу. Не са открити засега електрически инсталации, от които да се е възпламенил покривът.

пожар София Царските конюшни
БГНЕС

Пожар почти унищожи „Царските конюшни” в София (ОБЗОР)
 
По думите на директора на СДВР ст. ком. Ивайло Иванов е потвърдено, че огънят е тръгнал именно от таванските помещения и до момента версията за умишлен палеж не е изключена.
 
Не изключваме нито една версия - нито версията за умисъл, нито за техническа неизправност, нито за небрежност. Това е много стара сграда. Единственото, което знаем категорично до момента е, че огънят е започнал в горната част. Това е стар вид строителство, дървен е покривът. Самият втори етаж е бил необитаем, има много стаи, които са били използвани като складови помещения, има много стари мебели, струпани в тях. Самият коридор е бил много пропаднал. Единствено на първия етаж е имало наематели. Към този момент и при първоначалния оглед, който направихме от вишката, защото е невъзможно човек да отиде на място, не сме забелязали ел инсталация на тавана, горе на покрива. Затова не изключваме нито една версия. Това, че не сме видели ел инсталацията при първия оглед, не означава, че няма“, каза Иванов.

пожар София Царските конюшни
БГНЕС

Ускоряват процедурата по даване статут на културна ценност на „Царските конюшни“

Той допълни и, че първоначално установените следи от взлом в сградата били причинени от пожарникарите.
 
„Досега от проведения оглед имаше няколко неща, които трябваше да ги изясним за влизане с взлом, но вече всичко е потвърдено, че този взлом е направен от колегите, които са гасили“, каза още директорът на СДВР.

Възможно най-скоро сградата на „Царските конюшни“ да получи статут на културна ценност, иска Борисов

По случая е образувано разследване. Очакват се резултати от поставените експертизи.