/ президенство
Българи в чужбина представиха своята България във видео писма в инициативата „Будната България“, организирана от Илияна Йотова
„И днес България има своите будители. Това са свободните, смели и грамотни хора, които я водят напред. Хората, които не ни позволяват да заспим, а да отстояваме себе си всеки ден". Това заявява вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си по повод Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на прессекретариата на държавния глава..
 
Радев: От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре

„Само в родния ни български език я има думата „будител“, която събира в себе си толкова много - просвещение, патриотизъм, идеали, отдаденост на другите. Будителите написаха българската история, будителството формира българската национална идентичност“
, посочва Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът е категорична, че дължим по-голяма подкрепа и уважение на хората, които съхраняват ценностите на българския народ, възпитават в добродетели, прозират далеч в бъдещето.
 
По думите на Илияна Йотова българите са буден народ, който е показал, че иска да живее по правила, в ред и законност. „Когато това се случи, в родината ще се завърнат и тези, които живеят навън“, посочва вицепрезидентът.
 
В инициативата „Будната България“, организирана от вицепрезидента Йотова по повод Деня на народните будители, се включиха стотици наши сънародници от всички краища на света - от далечна Аржентина, САЩ, Австралия, цяла Европа, Казахстан, Киргизстан.

В своите видео писма деца, младежи и възрастни споделят какво ги свързва с родината, с нейното минало и бъдеще. Чрез своите видео писма те създават образа на будната България, късчетата на която са разпръснати по цял свят.
 

„Събрахме нов, много по-богат образ на България. Българският дух, макар и далеч зад граница, е жив благодарение на нашите сънародници, които с възрожденски плам като съвременни будители разказват прекрасната приказка за България, разпространяват българския език и култура, събуждат в малките българчета интереса към познанието за корените им“, посочва Илияна Йотова.
 
Честит празник! Днес е Денят на народните будители!

„Най-важното послание, което ни изпратиха нашите сънародници, е, че искат да поддържат здрави връзки с родината, готови са заедно да работим заедно
, за да популяризираме българското и да развиваме България“, изтъква вицепрезидентът. Илияна Йотова е убедена, че енергията, която свързва всички българи в България и по света, ще ни помогне заедно да преодолеем всички кризи и да вървим напред.
 
„Будната България“ е своеобразно продължение на виртуалния форум „Голи са без книги всички народи“, организирана по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Партньори на „Будната България“ са Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и Българското национално радио.