Институциите дават противоречиви данни за нефтения разлив
Институциите дават противоречиви данни за нефтения разлив / снимка: Sofia Photo Agency

Противоречиви са информациите за това дали нефтено петно идва към страната ни или не. Според ръководителя на "Гранична полиция" комисар Красимир Петров не може да се потвърди дали петното идва към България. Според шефа на "Морска администрация" Николай Апостолов нефтено петно няма, или ако има, то отива в посока Турция. Според шефа на "Гражданска защита" – Варна Камен Попов пък петно изобщо няма.

Ръководителят на "Гранична полиция", за който днес стана ясно, че ще ръководи и Националната полиция, комисар Красимир Петров каза в предаването „Денят” по Дарик: „На този етап не мога да потвърдя, че нефтеното петно идва към наша територия, тъй като се опитваме да го локализираме. Корабът, който беше тръгнал към предполагаемото място, посочено от руски сателит, го върнах. Излизайки в открито море, вълнението достигна 4-5 бала, а и в тъмното няма да може да се установи къде е нефтеният разлив. Утре сутринта ще мога да кажа с по-голяма конкретност нефтеното петно накъде се движи и докъде е стигнало”.

Страната ни не е искала помощ от чужбина, защото първо трябва да се установи къде е петното, стана ясно от думите на комисар Петров. „Не сме достатъчно богата страна и тепърва се оборудваме”, такъв бе неговият отговор на въпрос какво прави държавата, ако се установи, че петното идва към нас.

Шефът на "Морска администрация" Николай Апостолов пък каза: „Сигнал за нефтено петно има още от 22 май, който не беше потвърден. Ако има такова петно, то пътува към Турция”. Апостолов обаче беше категоричен: „За мен нефтено петно няма. С всички възможни средства сме проверили информацията и кораби не докладват да има такова петно”.

Шефът на "Гражданска защита" – Варна Камен Попов каза в предаването: „Ние получаваме информация от "Морска администрация" – Варна, откъдето уверяват, че такова петно няма”. По неговите думи, ако се окаже, че петното идва насам, със силите, които имат, от "Гражданска защита" могат да почистват бреговата ивица. Камен Попов припомни в ефира за случай на разлив отпреди седем-осем месеца при нос Галата, откъдето по думите му служителите на "Гражданска защита" са натрупали опит.