/ ThinkStock/Getty Images
Индивидуални договори с ВИК операторите, а не нови наредби, поискаха потребителски организации и граждани. Причината - публикувана за обществено обсъждане от Регионалното министерство нова наредба, която регламентира как ще плащаме занапред така нареченото общо потребление.

Предвиждат тежки санкции при кражба на вода
 
Цветанка Илиева живее в София и допреди година ѝ се налага на всеки три месеца да плаща не по три, а по четири сметки за вода, заради техническа неизправност на ВИК оператора й. В резултат Цветанка се захваща сериозно темата за отношенията между ВИК операторите и потребителите, и днес сметките ѝ вече отговарят на потреблението  ѝ. Според нея обаче новата наредба няма да реши нито един проблем на потребителите по една проста причина:
 
Имам много забележки към наредбата и моята препоръка към Министерство на регионалното развитие е незабавно да я свалят от обществено обсъждането. Защото тази наредба не е съобразена с два много важни закона - със закона за защита на потребителите и закона за регулиране на ВИК услугите, където със специалния закон за регулиране на ВИК услугите се изисква да има сключване на договори с ВИК операторите“.

Нов скок на парното и топлата вода от 1 октомври
 
И в новата наредба обаче тази възможност не е разписана. За сметка на това се предвижда общото потребление или разликата между сбора от показанията на индивидуалните водомери и общия водомер да бъде заплащано по равно от всеки живеещ в сградата, а не както досега този, който има по-голяма реална сметка да плаща и по-голям дял от общото потребление.
 
На предложението на потребителски организации понятието "общо потребление" да изчезне изобщо, заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова отговори така:
 
„Няма как един потребител в етажна собственост да плаща само показанията на индивидуалния си водомер дотолкова доколкото тази сградна водопроводна инсталация има определени технологични нужди. Тези нужди, при положение че всички собственици са изрядни, осигурили са достъп и имат водомери, дори и тогава е възможно да възникне отклонение между индивидуалните водомери и общият водомер“.
 
Темата беше обсъдена на дискусия, организирана от омбудсмана Мая Манолова.