/ БГНЕС
Индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания събира критики
100850
Индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания събира критики
  • Индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания събира критики
Вълна от критики срещу новата индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания залива социалните мрежи от началото на тази седмица. Родители и близки на хора с увреждания смятат за субективни голяма част от въпросите в предложената методика, по която социалните работници ще оценяват какво може и от какво има нужда един човек.
 
Техни изчисления показват, че дори хората, които според методиката са в тежка зависимост от помощ заради двигателни и умствени увреждания, биха получили по 2 или 4 часа дневно като асистентска грижа, заплатена от държавата. Майките от инициативата „Системата ни убива всички” подготвят становище с конкретни данни за неприемливите според тях въпроси.
 
До 8 часа на ден асистентска грижа ще осигурява държавата на хора с увреждания

От другата инициатива, ръководена от Вера Иванова, ще настояват за промяна на коефициента, по който се изчисляват точките и се определят часовете, и заплашват с връщане на палатката зад Народното събрание, ако социалното министерство не промени проекта на методиката.
 
Новата оценка на потребностите ще се прилага от 1 април и ще замести досегашната социална оценка на хората с увреждания. Според предложения модел, взаимстван от Световната здравна организация, оценката се базира на брой точки и включва самооценка от страна на човека с увреждане, констатации от страна на социалния работник и заключения за неговите нужди от финансова подкрепа и различни услуги, включително личен асистент.

Новият закон ощетява хора с увреждания, алармират организации

Формулярът за оценка на потребностите включва 10 категории с въпроси и ще се попълва от социалният работник, който води случая. Майки и близки на хора с увреждания са озадачени от повечето въпроси, които според тях са субективни и свързани със задълбочено познаване на съответния човек.
 

Валентина Христова от инициативата „Системата ни убива всички” и майка на дете с аутизъм даде за пример един от тях. 
 
Всеки пети човек с увреждания, който е подновил своя ТЕЛК по новата наредба, е ощетен

Оценката на потребностите трябва да отчита от какво има нужда даден човек, а не кои от хората с увреждания имат по-голяма нужда спрямо други хора с увреждания. Това е мнението на Анна Асенова, майка на дете с церебрална парализа.
 
Вера Иванова от инициативата „Системата ни убива” също не е съгласна с така предложената методика и ще предложи промяна в изчисляването на точките, от които зависят часовете лична помощ.  Ако методиката се запази в сегашния си вид, ще има нови протести, увери тя.