Илиевски: Нямам интереси в туризма и транспорта
Илиевски: Нямам интереси в туризма и транспорта / netinfo

Депутатът от левицата Радослав Илиевски заяви, че няма никакви интереси в сферата туризма и транспорта и не е лобирал за последните поправки в Закона за автомобилните превози.

На специален брифинг Илиевски, който беше обвинен от негови колеги депутати, че е лобирал в полза на туроператорите и в полза на разрешението за нощни превози на деца, съобщи, че ще призове колегите си от транспортната комисия също да декларират имат ли интерес в сферата на транспорта и туризма, когато в зала се разглеждат отново текстове в Закона за автомобилните превози.

Според Илиевски, ако президентът не наложи бързо вето върху гласуваните в петък промени, за да не чака три месеца до новото обсъждане на този закон, проблемът би могъл да се реши с корекция в друг закон – Закона за туризма. Там, според Илиевски, можело да се разпише ясна дефиниция за това как ще се осъществява трансферът на деца при пътуване с обща цена.

Илиевски обясни слабостите на приетата промяна, въпреки че в петък същият този депутат защитаваше текста, който беше гласувал в залата.

Председателят на транспортната комисия Йордан Мирчев (НДСВ) отново заяви, че Илиевски е лобирал при гласуването и на други закони в сферата на транспорта и съобщенията. Имало даже случаи, в които Илиевски заплашвал, споменавайки името на премиера. Мирчев съобщи още, че ако законът не е стигнал до президента за обнародване, имало процедура, при която проектът може да бъде върнат в пленарна зала и коригиран.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев, заместникът му Георги Петърнейчев и председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова са в Народното събрание. Очаква се заедно с депутатите те да обсъдят най-добрата корекция в закона.