"Това, което се е случило през 90-те, не прилича на сегашната ситуация. Аналогиите с Гърция не са подходящи. Голяма част от страните членки си взеха поука. Ако някой си мисли, че когато България се присъедини към еврозоната, политиците ще действат, както в Гърция, греши. Това няма да стане". Така експертът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов коментира предстоящото ни влизане в еврозоната. Според него еврото не е гаранция за просперитет.  

Шефът на БНБ за влизането ни в ERM II: Това е исторически акт, дава на България тежест

“Когато е създадена общоевропейска валута, е предвиден механизъм, в който всички валути с плаващи курсове имат 2 години да ги фиксират и да се види дали икономиката на тези държави ще издържи. Това важи и за България. Нашият курс е фиксиран. Валутният борд остава в сила”, коментира още Богданов. 

“Нека не забравяме, че голяма част от източноеропейските страни стояха 7-10 години в ИЕРЕМ. Не знаем кога точно България и Хърватия ще приемат еврото. Най-рано това ще стане през 2023г.", обясни икономистът.

България вече е в чакалнята на еврозоната

По думите му ни предстоят икономически реформи.  

Той коментира и икономическата криза, причинена от епидемията. 

“Тепърва икономиките ще трябва да се адаптират, някои сектори ще се свият. Едно тежко широко разпространено заболяване вреди на икономиката", заключи Богданов.
 
NOVA