Среща в Министерството на здравеопазването
Среща в Министерството на здравеопазването / БГНЕС
Пациенти получават фишове с разходи
92518
Пациенти получават фишове с разходи
  • Пациенти получават фишове с разходи
Пациентите да бъдат изписвани от болниците освен с епикриза, но и с фиш, в който са записани реалните болнични разходи за тяхното лечение. Тази идея бе коментирана днес от представители на здравното министерство и здравната каса, които уточниха, че се работи по въпроса тя да влезе в сила още тази година с подписването на рамков договор.

Все по-сигурно: Пръстовият отпечатък ще отпадне

Идеята е счетоводният документ да съдържа информация за реалните разходи, които болницата е похарчила за даден пациент. Възможно е в отделна графа пък да е записано на какво основание болният е трябвало да доплати за своето лечение, обясни заместник-здравният министър д-р Атанас Кундурджиев.

"Смятаме, че по този начин ще имаме реална представа кое колко струва. Така ще се опитаме да дадем началото на едно балансиране на системата за заплащане", коментира той.  Лекарският съюз не е възразил срещу идеята, допълни управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов.

Дълговете на държавните болници у нас трябва да бъдат изплатени от държавата

"Това ще бъде персонален, аналитичен финансов документ, който ще бъде един вид контрол от самия пациент" посочи той. Срещу идеята не възразиха и частните лечебни заведения. "Този вариант е възможен стига да помогне за някакво остойностяване. Дали ще се подпише от пациента или по друг начин ще бъде събирана тази информация, това са детайли, но би трябвало да се знае какви са реалните разходи", коментира д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници в България.

Ще подпишат ли лекарите Национален рамков договор за 2017-а?

По-рано през деня министерството, касата и Българския лекарски съюз дадоха заявка, че ще подпишат рамков договор. Миналата година такъв липсваше, защото лекарите не бяха съгласни с политиките на тогавашния министър Петър Москов. Повод за удовлетворение на съсловието тази година обаче дава обещаното увеличение на парите със 188 млн. лева за болниците и с 8 млн. лева за извънболничната помощ.