И на ДАНС дарявали – офис оборудване „втора ръка”
И на ДАНС дарявали – офис оборудване „втора ръка” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Държавна агенция „Национална сигурност" също е приемала дарения от частни фирми и лица. От създаването си през януари 2008 година ДАНС е сключвала договори за дарения за офис оборудване и консумативи - „преимуществено втора употреба", пише председателят на спецслужбата Константин Казаков в справка, дадена на Дарик по Закона за достъп до обществената информация. От агенцията твърдят още, че „след 2008 година в ДАНС е прекратена практиката на получаване на дарения от частни фирми и лица". Информацията за това кои са дарителите обаче е класифицирана.

През лятото се разрази публичен скандал около вътрешното министерство заради медийни публикации, в които се разкри, че полицията получава дарения от частни лица и фирми. Някои например дарявали бензин и така си осигурявали спокойствие от проверки на пътя. Даренията на МВР бяха разкритикувани и в доклада на Европейската комисия в областта на правораздаването и вътрешната сигурност. В средата на август вътрешният министър Цветан Цветанов забрани отчасти даренията. Пари и вещи могат да се дават единствено от общините, държавни органи, държавни предприятия, международни организации, чужди държави и ведомства. Дарителите пък ще бъдат публикувани от 1 октомври в публичен регистър.

Оказва се, че Държавна агенция Национална сигурност" също е получавала дарения през 2008 г. - предимно "втора ръка" офис оборудване и консумативи. След 2008 година практиката да се получават дарения от частни фирми и лица е прекратена, казват от спецагенцията. ДАНС забавиха близо месец отговора на питането, което според Закона за достъп до обществената информация е 10 работни дни. От там отказаха да посочат и кои са били дарители, като са класифицирали информация.