Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) подкрепя европейската инициатива за ден без загинали на пътя - 21 септември. Всички знаци с възможност за дистанционно изменение, собственост на АПИ, са с апел към шофьорите да карат внимателно и разумно, защото безопасността при пътуването е най-важна, съобщават от пътната агенция.

Тази година мотото на инициативата е „Остани жив! Пази живота!“.

Полицията с мащабна акция в Деня без жертви на пътя (ВИДЕО)

По повод на европейския ден без загинали на пътя на пътя, МВР обяви по-рано днес, че засилва мерките с цел да няма жертви при катастрофи. Всички служители на МВР, които са на пътя, както и допълните сили, ще контролират движението. Апелът на пътната полиция е пътуващите да не забравят да използват предпазни колани.

Нито една жертва или тежка катастрофа в Кресненското дефиле след поставянето на колчетата

Инициативата за ден без загинали на пътя е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ROADPOL. Тя e част от Европейската седмица на мобилността 16-22 септември, като целта е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти.

Идеята на проекта е участниците в движението да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението и как всеки може да допринесе за намаляване на опасните ситуации на пътя.
БТА