Хорст Кьолер пристигна на официално посещение у нас
Хорст Кьолер пристигна на официално посещение у нас / снимка: Sofia Photo Agency

Германският президент Хорст Кьолер пристигна на тридневно официално посещение у нас по покана на президента Георги Първанов. Това е първата визита на германския държавен глава в България, тя е част от неговата петдневна международна обиколка, която включва още Румъния, Босна и Херцеговина.

Германският президент официално бе посрещнат на площад „Свети Александър Невски”. Двамата държавни глави проведоха среща на "Дондуков" 2.

Официалната визита на Хорст Кьолер у нас се случва само три дни след края на германското председателство на ЕС. Именно с него бяха свързани надеждите за скорошно разрешаване на случая с осъдените на смърт български медици в Либия. Очаква се тази тема, както и актуални въпроси от двустранните отношения от международната политика, да бъдат обсъдени от двамата президенти в София.

През втория ден от визитата си у нас германският президент Хорст Кьолер ще има срещи с премиера Сергей Станишев и председателят на Народното събрание Георги Пирински. Българският и германският президент, придружени от съпругите си, ще посетят Пловдив, където ще разгледат църквата „Свет Свети Константин и Елена”, Балабановата къща и къщата на Хиндлиан.