/ БГНЕС, архив
Хамис Хамид, заместник-председател на ДПС, заяви от парламентарната трибуна, че ще се съобразят с критики към законопроекта за промени в Конституцията.

Хамид посочи, че това е общ проект за промени на три парламентарни групи. Той каза, че проектът за реформа на Конституцията на ДПС е бил представен още февруари 2022 г. в рамките на 48-ото Народно събрание, но тогава не е събрал необходимите подписи, за да бъде внесен в деловодството на парламента. 

Депутатите разглеждат промените в Конституцията на първо четене

Нашият проект беше концентриран основно върху предложения към глава шеста от Конституцията на Република България. Смятаме, че тези предложения по никакъв начин не променят начина на функциониране и разделение на властите и са изцяло от компетенциите на Обикновено народно събрание, обясни Хамид. 

По думите му и по сега действащите разпоредби решенията се взимат самостоятелно от двете колегии във Висшия съдебен съвет. Според него това не е "разпарчетосване", не е капсулиране, а е даване на по-голяма автономия на двете колегии. 

Хамид заяви, че когато се променя една система, трябва да се вземат под внимание и критиките от самата система. Съгласни сме с част от критиките на представителите на съдебната система и ще се съобразим с тях. Основателни са и голяма част от критиките на научната общност, добави Хамид и посочи, че много внимателно ще бъдат прецизирани текстовете, за които има съмнение, че навлизат в компетенциите на Велико народно събрание. 

Той посочи, че биха включили предложения и от опозицията.

Относно въвеждането на механизма на индивидуалната конституционна жалба, се стига до спорове предвид въпросите, свързани с прилагането на този механизъм, отбеляза още Хамид.
Десислава Антова/БТА