Грузинският посланик у нас разговаря с Милен Керемедчиев
Грузинският посланик у нас разговаря с Милен Керемедчиев / снимкa: Sofia Photo Agency
Заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев прие в МВнР по негова молба посланика на Грузия в София Михаил Уклеба. Грузинският посланик е запознал заместник-министър Керемедчиев с последните данни и с информация за обстановката в Грузия, както и за предприетите действия от Тбилиси.

Посланик Уклеба е отправил официална покана към българската страна, като член на ЕС, да изпрати свой представител на място, който да се запознае със ситуацията. Като член на Европейския съюз и на т. нар. Нова група на приятели на Грузия, България е ценен, надежден и уважаван партньор, на който Тбилиси разчита за решаването на настоящия конфликт, е казал Михаил Уклеба по време на разговорите.

Заместник-министър Керемедчиев е уверил грузинския посланик, че Грузия е стратегически партньор на България и на ЕС. България ще играе своята роля и като страна, чийто външнополитически приоритет е Черноморския регион, за регулиране на конфликта чрез мирни преговори, се посочва в съобщението на външното ни министерство.

Междувременно стана ясно, че корабът на БМФ “Героите на Севастопол”, който вчера около 15 ч. трябваше да акостира на грузинското пристанище Поти, се връща към България. Българската страна отказва да праща кораби в териториалните води на Грузия заради военния конфликт, разразил се там. Решение на всеки отделен корабособственик ще бъде дали негови плавателни съдове ще оперират в тази зона.