Граждани и кардиолози от Видин протестираха в София
Граждани и кардиолози от Видин протестираха в София / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Граждани и кардиолози от Видин протестираха в София
71642
Граждани и кардиолози от Видин протестираха в София
  • Граждани и кардиолози от Видин протестираха в София

Специалисти по кардиология и пациенти от Видин протестираха днес пред сградата на Здравното министерство в столицата. Причината е, че от ведомството не дават лиценз на нова частна кардиологична болница в дунавския град. С викове „оставка" и „искаме лиценз" недоволните специалисти призоваха здравния министър да им позволи да работят в лечебното заведение. Протестиращите добавиха, че подобна болница е единствена в района, заради което е жизнено необходима. От Здравното министерство обаче обясниха за Дарик, че лиценз все още не е издаден заради законови несъответствия, които трябвало да бъдат отстранени. От пресцентъра на ведомството уточниха, че новооткритата частна болница използва част от сградата на болницата във Видин, а Законът за лечебните заведения гласи, че на територията на държавна или общинска болница може да осъществява дейност друго лечебно заведение, само при условие, че клиниките и отделенията в него извършват различна медицинска дейност.

Протестиращите са убедени, че здравното министерство няма мотив да бави лиценза на частната кардиология във Видин.

Според директора й д-р Даниела Макавеева на територията на Северозападна България няма друга болница, която да лекува пациентите с инфаркт:

„Тук сме, защото в град Видин вече четири месеца има построена болница за активно лечение на сърдечносъдови заболявания, като става дума за пациенти с остър миокарден инфаркт, и вече четири месеца тази болница има назначени лекари, има оборудване и ние не получаваме лиценз от Министерство на здравеопазването за извършване на животоспасяваща кардиологична помощ."

"На територията на Видин и въобще на територията на Северозападна България няма друга болница, която да лекува пациентите с инфаркт. Тези пациенти и в ден днешен пътуват с линейки до Плевен, Враца, София. Става дума за инфаркт, а от това се умира. Сърдечносъдовата смъртност във Видин е изключително висока поради липсата на такова звено, което да лекува тези болни и много често болните умират в линейките и не стигат до никъде. Аз не мисля, че има какъвто и да е договор и каквато и да е причина да не ни се разреши ние да спасяваме хора", заяви специалистът.

Според д-р Макавеева законовият срок за одобряване на лиценза е три месеца, а болницата чака вече четири. От министерството обаче уточниха, че за да се издаде лиценз, трябва да бъдат изчистени проблемите с дублирането на дейности.

В тази връзка от ведомството вече са изпратили писмо за отстраняване на несъответствията, което било адресирано освен до частната кардиология, и то Регионалната здравна инспекция.