/ iStock/Getty Images
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и представители на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) обсъдиха редица въпроси, свързани с разпространението на инфлуенцата по птиците и необходимостта от допълнителни спешни мерки, които да се предприемат срещу заболяването, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Срещата се състоя по инициатива на АЗПБ, в условията на заплахата върху птицевъдния бранш в Европа заради високия брой огнища и засегнати птици от заболяването, се посочва в съобщението. Засега у нас няма активни огнища на вируса. 

Изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов коментира, че агенцията е предприела редица мерки за бързо ликвидиране на огнищата в страната. Той информира за инициативите на ниво ЕС и бъдещият законодателен акт от ЕК относно възможности за прилагане на масова ваксинация на домашните птици, с цел овладяване на заболяването в Европа. 
 
Птицевъдът и член на АЗПБ Иван Ангелов, който отглежда птици в областите Пазарджик и Пловдив, изрази тревога от немалкия брой установени огнища на вируса при домашни птици в последните месеци на 2021 и началото на 2022 година. По думите му, повишеният интензитет на заболяването в страната е провокиран от струпването на регистрирани обекти за отглеждане на птици от кокошевия вид и водоплаващи в близост, както и от занижена, по думите му, биосигурност на регистрирани птицевъдни обекти.
 
От БАБХ призоваха птицевъдната индустрия, ако има съмнения за порочни практики при отглеждане на птици, установени практики в разрез със законодателството или укриване на заболявания, да бъдат докладвани незабавно, по законоустановения ред.