/ БГНЕС
Колкото повече знаем за приватизацията, и за тази част от българския преход, която може да се окачестви като частично неуспешна, е по-добре. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов, след като главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

„Най-малкото тази проверка ще осветли начина, по който беше извършена приватизацията. Не съм юрист, за да мога да преценя дали сделки, случили се преди толкова много години могат да бъдат преразгледани, по-скоро трябва отговорът да е „не“. Но ако се знае истината за прехода, и специално в частта приватизация, ще се дадат отговори на въпроси, които си задават гражданите“, посочи пред журналисти в Министерския съвет министър Горанов.

По думите му трябва да се търси информация в звената, които са извършвали приватизация.

Депутатите одобриха хода на Гешев: Браво, приватизацията е черната дупка на Прехода

„Агенция за приватизацията, имаше периоди, в които и министерствата извършваха приватизация. Иначе ние имаме данни колко пари са постъпили от сделки за приватизация, дали е могло да бъдат повече, вероятно да“, продължи финансовият министър.

Горанов коментира обвиненията на президента Румен Радев за връзка между главния прокурор и премиера така:

„Във всяка една държава между отделните институции има взаимодействие, но връзка... И двамата са мъже, не мисля, че има такава връзка“

Темата за приватизацията коментираха и синдикатите и работодателите, които бяха на среща в Министерския съвет за обсъждане с правителството на 40-те мерки  по ключови теми за развитието на страната.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че всяко действие, което внася яснота във всички процеси, е добре дошло. Но не трябвало от това да се прави поредната дъвка и сензация.

„Ако остане в тази посока, смятам, че не е правилно. Ако се стигне до проверка на законността в момента, в който е ставала сделката, доколко тя е била адекватна, това би било полезно. Другото може да се превърне в лов на вещици“, посочи той.

„Когато разберем, че в приватизацията на Кремиковци нищо не е било наред, какво правим? Няма го Кремиковци. Какво ще стане като установим, че е бил откраднат заводът за микропроцесори в Правец“, попита риторично Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

„Не сме направили оценка какво ще струва на държавата, но всяко едно действие, което ще бъде в борба с корупцията, заслужава внимание и подкрепа“, коментира и Цветан Симеонов, председател на БТПП.