/ Снимка: Дарик радио /архив/
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов предлага правителството да приеме таксите, които шофьорите, които се движат по републиканските пътища, включени в трансевропейската пътна мрежа, но не са закупили винетки ще трябва да заплатят като компенсация.
 
Приемането на Постановлението на Министерски съвет е във връзка с приетите от предишния парламент законодателни промени и засяга основно турски гастарбайтери, които преминават транзитно през България и избягват закупуването на винетни стикери.
 
Масова практика през изминалите години бе водачите на транзитно преминаващи през страната чуждестранни автомобили да избягват плащането на винетни стикери. Предимно турски гастарбайтери преминаващи през България два пъти в годината масово не залепяха винетките си или слагаха фолио, за да ги местят от кола на кола. Други държаха винетките си в жабките.
 
До приемането на законодателните промени, дори и да бъде установено нарушението, на гастарбайтерите бяха налагани глоби от 300 лв., които те не заплащаха. С новите текстове, заплащането на компенсацията може да се извърши на място или на граничните пунктове.
 
Данните на Агенция "Пътна инфраструктура" показва, че през 2016 г. на 176 тежкотоварни камиона над 12 тона са били издадени наказателни постановления, още на 174 автобуси и бусове също. Установените автомобили без винетки през 2016 г. са 7879 броя.
 

БГНЕС


"Въвеждането на компенсаторната такса ще окаже въздействие върху онази група потребители, които ползват републиканските пътища, които са включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци без да са заплатили дължимата винетна такса за съответния период на ползване и категория пътно превозно средство", гласят мотивите на служебния министър, с които се предлага приемането на тарифата.
 
Санкциите не са малки - двукратен размер спрямо стойността на годишната винетка за съответните категории пътни превозни средства - почти 3500 лв. за камиони и 200 лв. за леки автомобили. Новите глоби ще доведат до стимулиране на плащането на дължимите винетни такси от потребителите за ползване на републиканските пътища, смятат от пътната агенция.
БГНЕС