Глоба 1000 лв. и без книжка година - ако участваш в гонки
Глоба 1000 лв. и без книжка година - ако участваш в гонки / БГНЕС, архив

На водачите, които участват или организират гонки или други нерегламентирани автомобилни състезания, ще им бъдат отнемани книжките за срок от 6 до 12 месеца и ще бъдат глобявани от 1000 до 3000 лева, съобщиха от Реформаторския блок.

Това гласят предложенията за изменение и допълнение в Закона за движението по пътищата между първо и второ четене.

Строги наказания за гонки

„С предложението, което направихме между първо и второ четене, се прецизират текстовете, касаещи категорията „нов водач - това е всяко лице, което придобива кат. В за пръв път, независимо от възрастта му. Обсъден е и вариантът да се позволява на новите водачи да шофират и по-мощни автомобили, но само в присъствието на придружител", обяснява председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

Борисов: Да се взимат колите на пияни шофьори и участници в гонки

Работна група е обсъдила и останалите мерки за новите водачи - ограничение в мощността на автомобилите, които те ще имат право да управляват - до 75 kW, като от МВР - Пътна полиция предложиха да се добави и ограничение в кубическите см. - до 1 200 куб. см., каза още Ананиев.

Вижте къде се провеждат легални гонки? (ВИДЕО)

Ананиев каза, че едни от най-тежките катастрофи през последните години са причинени от неправоспособни водачи. Всяка седмица Пътна полиция залавя по 600 нарушители без книжки, които или никога не са имали, или им е отнета и продължават да карат.

В обхвата на санкциите попадат точно тези шофьори, като в момента глобата е между 100 и 300 лева, а нашето предложение е тя да бъде между 1000 и 1500 лева, а при повторно нарушение - от 3000 до 5000 лева, каза още реформаторът.

Комисията по транспорт и МВР е постигнат консенсус и за идеята за въвеждането на изискване за зимни гуми. Вариантът, около който се обединихме, е, че между 1 декември и 1 март гумите трябва да са с грайфер по-голям или равен на 4 мм, а при зимни условия на пътя (сняг или лед) - с гуми, предназначени за зимни условия или с летни гуми с вериги, разясни депутатът.