Да изминеш 400 метра за 8 секунди при скорост от 290 километра в час. За любителите на адреналина това е напълно осъществимо. За да не застрашават живота си обаче - своят и този на околните - от няколко години група хора провеждат така наречените легални гонки.

Екип на Нова телевизия посети старото летище край Кондофрей - един от двата терена в България, пригодени за такива състезания.

Строги наказания за гонки

Официални драг състезания в България има от няколко години. Провеждат се на стари самолетни писти, като тази до радомирското село Кондофрей.

Позволените места за драг състезания у нас са две - при селото, както и старата самолетна писта край Сливен.

На всяко състезание повече от 50 души се грижат за безопасността на участниците и публиката. Всички те са специално обучени. Присъстват екипи на Спешна помощ и Пожарна безопасност, а терените се почистват и се заливат със специална течност.

Шефът на "Пътна полиция" подкрепя идеята за регламентиране на гонките

На всяко състезание зрителите са хиляди, а участниците - над 100. Предимно млади хора като през последните години все повече дами с адреналин в кръвта застават на старта. За да не замъглява адреналина съзнанието обаче преди всеки старт участниците получават и специален инструктаж.

Източник: Novanews.bg