Гледат мярката на 10 от задържаните при операция Глас
Гледат мярката на 10 от задържаните при операция Глас / Sofia Photo Agency, архив

Пловдивският окръжен съд ще гледа мярката на 10 от задържаните при операция „Глас". Прокуратурата е внесла искане да им бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража".

На десетимата са им повдигнати обвинения за участие в престъпна група и за укриване на данъци в особено големи размери - 1,7 милиона лева. Това съобщи за Дарик говорителят на Окръжна прокуратура Галин Гавраилов. Става въпрос за две престъпни групи, като някои от задържаните са членове и на двете.

Общо 20 души са били задържани за 24 часа при операцията на служители на ГДБОП и сектор „Противодействие на икономическата престъпност" при МВР-Пловдив. Групите са следени четири месеца.

Към момента са разпитани над 50 свидетели. Проверени са 30 обекта - офиси, жилища и автомобили на задържаните. Иззети са счетоводни документи, компютърни конфигурации - съдържащи информационни данни, мобилни телефони, печати, външни памети, пари, касови апарати. Открити са и цигари без бандерол, около 68 хил. лева, както и нерегистрирано огнестрелно оръжие. Задържани са и 4 луксозни автомобила - два „Мерцедес" „Тойота Тундра" и „АУДИ Х6".

Според разследващи, пожелали анонимност, по сложна схема са внасяни луксозни автомобили от страни в ЕС, за които не е начислявано ДДС.

Други новини от Пловдив