Бившият служебен премиер и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков не скри болката си в навечерието на 24 май, че водещото място на пазара в образованието е довело до много ниско ниво.

"Просто ми е жал и побеснявам. Гледат на студента, като на касичка", каза преподавателят по право по адрес на ръководствата на университетите пред Диана Найденова в предаването „Карай направо”.

„Карай направо“ с проф. Огнян Герджиков

Герджиков добави, че наблюдението му е особено от провинциалните вузове, където ръководството не позволява да се пишат слаби оценки на студентите. "Слаби, полуграмотни, нивото е много тъжно. Не мога да се побера в кожата си", обрисува впечатленията си за студентите професорът.

"Ние имаме нужда от повече държава, държавата абдикира от много места. Не може пазарът да бъде водещ във всичко", отсече Герджиков, като посочи, че особено с пълна сила това важи за образованието и здравеопазванието.

Бившият служебен премиер призна още, че не му харесва напрежението между президента и премиера, и би искал да няма такава конфронтация. "Ние имаме двама мачовци, двама силни мъже, генерали...Не, че трябва да пеят в хор, но президентът трябва да си наложи да бъде малко по-обединителен като поведение", коментира Герджиков.

За сметка на това пък призна, че му харесват напоследък действията на органите на реда и прокуратурата и че харесва главния прокурор Иван Гешев. "Харесва ми. Гледам и това, което прави Цацаров. Обнадежден съм. Това са неща, които за мен имат стойност. Остава и съдът, като стигне дотам, да си свърши работата, както трябва", изрази очакванията си професорът.

За Манолова в свой стил се пошегува, че кипи от енергия, толкова, че може да подсигури АЕЦ. "Мая Манолова е известна с това, че е изключително активна. Бих казал, че може да захранва и реакторите на АЕЦ козлодуй, ако се изключат. Друг е въпросът какъв е ефектът от всико това", коментира Герджиков.

Той заключи, че обвиняемият Васил Божков "като че ли много умело разиграва цялата държава", а по адрес на Корнелия Нинова каза, че тя прави грешка, че се конфронтира със знакови лица в нейната партия.

"България има нужда от силна лява партия", каза в този смисъл бившият председател на парламента по време на управлението на НДСВ.