/ БГНЕС
Идеята е да замени Трети март, който според мнозина остава спортна дата
ПГ на ГЕРБ-СДС внася предложение 24 май да стане националният празник на България вместо 3 март, обявиха депутати от групата.

"И сега 24 май е един от официалните празници и се е утвърдил като ден, който се признава и се чества без изключение от всички български граждани. Ако мерилото за това признаване е масовото участие в прояви, то 24 май надделява над всички останали празници и това го видяхме ясно вчера", зави Красимир Вълчев, който е бивш министър на просветата.

Връчиха наградите „Златен Век” на изтъкнати творци и културни дейци по случай 24 май

ГЕРБ-СДС посочиха още, че кирилицата и Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е дата, с която света разпознава страната ни.
 

ГЕРБ
БТА

"Националният ни празник трябва не само да ни обединява, но и да съдържа трансцедентна символика, която да пронизва обществената тъкан през поколенията и да възпитава определени ценности. Денят на Светите братя Кирил и Методий не е свързан с кръвопролития, битки и противопоставане. А е триумф на духа и образованието, възпитани и отгледани от българската държавност", допълни Вълчев.

България празнува 24 май (ОБЗОР)

"Във времена, в които има твърде много разделителни линии в обществото ни, считаме, че за да бъдем обединени като народ, трябва да има кауза, която да ни обедини. Една такава е азбуката. Затова почитането към светите братя Кирил и Методий, към българските учители и творци да бъдат изведени на нивото на национален празник", мотивира предложението и председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.