Галактион, Неофит или Гавриил ще е следващият български патриарх
Галактион, Неофит или Гавриил ще е следващият български патриарх / Sofia Photo Agency, архив
Избраха тримата кандидати за патриарх
61441
Избраха тримата кандидати за патриарх
  • Избраха тримата кандидати за патриарх

Митрополитите Гавриил, Неофит и Галактион са тримата кандидати за следващ патриарх. Изборът на Светия синод бе оповестен от говорителя му митрополит Йосиф.

Името на Старозагорския митрополит Галактион бе ясно още вчера, но за избора на останалите двама претенденти митрополитите трябваше да променят нужния брой минимални гласове. В противен случай имаше реалната възможност за провал на събора за избор на нов патриарх.

Очаквано гласовете се насочиха към Ловешкия митрополит Гавриил и Русенския Неофит. Извън тройката остана Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който в момента изпълнява длъжността патриарх до избора на титуляр.

Опасността за провал на събора за избор на нов патриарх бе реална, след като вчера и днес до обяд митрополитите трябваше да дадат десет гласа, за да посочат един кандидат. За възможността от провал предупреди митрополит Йосиф към обяд: „2/3 от 14 са девет и една трета. За да нямаме въобще критика, сме решили не само 2/3 мнозинство, но и в скоби сме сложили 10 гласа. Тук е нашата трудност, че ние не можем да се доберем до десетката. Както вървим, аз съм разочарован. Може и това да се случи - разруха. Имам право като говорител да ви казвам само това, което се случва горе, аз си позволявам и повече. Понеже сте ми приятели, обещах ви".

След това обаче „математиката" бе променена и до избор се стигна. „Макар че някои не сме учители математика, в това число и аз, в семинарията, дойдохме до убеждението, че 2/3 от 14 не са 10 гласа, а са девет и една трета. При нас към 10 се отива, когато са повече от 9,5, а нашето е девет и една трета, което трябва да слезе на 9", аргументира решението им говорителят на Синода митрополит Йосиф.

Той бе категоричен, че изборът на тримата кандидати е легитимен и е подписан от всички митрополити без особено мнение.

Така на 24 февруари ще стане ясно името на новия патриарх на България.

Ловешкият митрополит Гавриил е единственият сред тримата кандидати за патриарх, който не е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Пред журналисти той заяви, че е платил цената за това да няма досие, но не смята, че този факт му дава предимство, тъй като и другите са преживели много трудности.

Старозагорският митрополит Галактион е бил агент на ДС с псевдонима Мишо, вербуван е през 1981 година към 6-то управление на ДС. През 1990 година има искане да бъдат заличени данните за Мишо от всички картотеки.

Русенският митрополит Неофит е вербуван през 1983 г. към 6-то управление на Държавна сигурност с псевдонима Симеонов. Снет е от отчет през 1990 г.