/ БТА
Моята страна е готова да домакинства среща на върха в рамките на процеса „Акаба“. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на брифинг за медиите в Аман след срещата си със своя йордански колега - заместник министър-председателя и министър на външните работи Айман ас Сафади.
Габриел е на официално работно посещение в Йордания.

Процесът „Акаба“ е поредица от международни срещи, иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдула Втори, с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу тероризма, радикализацията и водещия към насилие екстремизъм, сочи информация на дирекция „Справочна“ на БТА. През 2019 г., по време на визитата на тогавашния премиер Бойко Борисов в Аман, бе договорено с краля на Йордания Абдула Втори срещата на процеса през 2020 г. да бъде в София. Заради пандемията от КОВИД-19 провеждането на форума бе отложено. 

Ценим и подкрепяме инициативите на Йордания в областта на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната в борбата с тероризма и радикализацията, заяви Габриел. По време на дискусиите потвърдихме нашия ангажимент за по-нататъшно укрепване на политическия диалог и провеждане на следващия кръг от политически консултации тази година.

Вицепремиерът и външен министър подчерта, че Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток и посочи, че предстоящата 60-годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете страни през октомври е добър повод за стартиране на нови инициативи. 
Като основни послания от днешната среща Габриел открои задълбочаване на политическия диалог, идентифициране на стратегически области за засилено сътрудничество и координация на усилията.

Вицепремиерът отбеляза, че е обсъден и потенциалът за икономическо, търговско и инвестиционно сътрудничество. Смесената комисията за икономическо сътрудничество е важен механизъм за активизиране на нашето партньорство в различни области на икономиката. Готови сме да бъдем домакини на заседанието на Комисията тази година, посочи Габриел. 

Тя заяви, че е обсъдено и задълбочаването на сътрудничеството в сферата на информационните и комуникационни технологии на база на технологичното развитие в Йордания през последните години, както и стремежа на България да се утвърди като водеща дестинация за научни изследвания и иновации.

Габриел посочи, че е обсъждано и сътрудничество в областта на туризма. 

Вашата история, култура и гостоприемство привличат погледите на целия свят, заяви Габриел. По думите ѝ откриването на директен полет от София до Аман ще разшири тези възможности не само за българските, но и за йорданските туристи. 

Програмата за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, подписана между нашите страни през юли миналата година, ни дава механизъм за ефективен международен образователен обмен и ние ще продължим да работим в тази област, заяви Габриел. По думите ѝ обменът на студенти е най-добрият начин за засилване на контактите между хората, за по-доброто ни познаване. Помним времето, в което много йордански студенти завършваха университети в България. Те са най-големият мост между нашите страни и нашите култури, каза още Габриел. 

Всички искаме да видим достъпа на хуманитарна помощ до Газа, посочи тя и подчерта, че подкрепя решението за две държави. България подкрепя решението, основано на принципа за две държави – Израел и Палестина. 

Вицепремиерът открои, че Йордания се е доказала като регионален фактор за опазване на мира и България приветства усилията в тази посока. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Елена Николова/БТА