Фрегатата “Дръзки” се завърна от успешна мисия
Фрегатата “Дръзки” се завърна от успешна мисия / netinfo

Фрегатата “Дръзки” се завърна във Военноморска база Бургас от успешна мисия. През втората част на морското учение корабът получи най-висок клас сертификат на НАТО.

Плаването на “Дръзки” започна в края на август с участие в операцията на НАТО в Средиземно море “Active endeavour”. По време на патрулирането нашата фрегата извърши първата фактическа бординг операция на кораб за генерални товари, плаващ под панамски флаг, за което получи специална похвала от командващия натовските морски сили в база Неапол адмирал Чезарети.

През този период бяха тренирани и бойни епизоди по откриване, водене и докладване на надводни, подводни и въздушни цели, борба за живучест на борда, борба с пожари, взривове и нахлуваща вода и симулирано използване на всички видове оръжия.

По време на втория патрул фрегатата “Дръзки” постави нов рекорд в най-новата българска военноморска история – проплаване на 7810 морски мили, което се равнява на 14 500 километра, до испанското пристанище Картахена.

Най-модерният кораб на военния ни флот приключи мисията с участие в учението “Noble Midas”. Там получи сертификат за пълна оперативна съвместимост с цялостната концепция на северния алианс Nato Evaluation Level One. Всички оценки на командването за дейността на фрегатата са били изключително високи, съобщи командирът капитан II ранг Панчо Панчев. “Дръзки” вече е деклариран кораб от морските сили на НАТО.

Други новини от Бургас